2016. már 20.

Omlós isler meggy lekvárral

írta: Hizlalda manufaktura
Omlós isler meggy lekvárral

img_1397.JPGMindenki ismeri, mindenki szereti de otthon valahogy senki sem készíti. Persze tudom maszatol és úszik a konyha a csokiban, de azért mégis csak az az isler a finom amit mi csinálunk magunknak.

Magyon szeretem az islert,de általában a vásároltakkal mindig van egy kis kifogásom, kevés a lekvár, nem finom a lekvár, vagy csak egyszerűen beton. Mindig más, ezért jó ideje próbálkozom vele. Most megvan a a tökéletes tészta és egy jó lekvár, a kivitelezésen még dolgoznom kell. Még szerencse, hogy itthon a csúnya sütiket is szeretik :-)

Elsőként azt hittem, a tészta csak a sima hagyományos linzer tészta, de tévedtem, van benne némi csavar. Elsőként megjegyzem, hogy ha islert akarsz a délután betoppanó vendégeknek adni, akkor arról le kell tenned. Bizony a pihe puha omlós islerhez idő kell, legalább egy nap, de a legjobb ha van kettő is.

Hozzávalók a tésztához:

42dkg finomliszt

10dkg porcukor

30dkg vaj

10dkg darált mogyoró (vagy dió)

1db egész tojás

Töltelék:

meggy lekvár, vagy ribizli

étcsoki 42%-os

A tojáson kívül keverjük össze az alapanyagokat, a vajat morzsoljuk bele majd adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk össze. Nem szabad sokáig gyúrni, csak éppen annyit, hogy szép sima felületű gombóckává álljon össze.

Tegyük félre 20percet pihenni. Nyújtsuk ki a tésztát fél centi vastagságúra, majd szaggassuk ki és sütőpapírral bélelt tepsiben süssük meg őket 180 fokon. Én egészen picikére szaggattam őket, hogy egy falatka legyen egy darab, elég maszattal jár az elkészítése, legalább a falatozása ne legyen maszatos.Nem szabad őket túl sütni, csak annyira, hogy elkezdjen éppen csak színeződni a tészta. 

Ha kihűltek a tészták, akkor habzsák, vagy kanál segítségével rakjuk rá a sűrű lekvárt, tegyük rá a tetejére a másik tészta karikát és tegyük félre állni egy száraz hűvös helyre legalább fél napra.

Aztán jöhet a csokiba mártás. A csokit vízgőz felett olvasszuk fel és egy pici olaj mindenképpen szükséges hozzá, mert nagyon sűrű lesz.

A csokiba mártáshoz nincs trükköm, még keresem a legmaszatlanabb megoldást rá, de ez még a keresés fázisában van. A csokiba mártás után a legjobb ha valami rácsra rakjuk a kész islerünket, de a sütőpapír is megteszi. Megdermedés előtt díszíthetjük szóró cukorral vagy akár egy kis fehér csokival is, ki mit szeret.,

Persze ilyenkor is finom már, de még kell neki picit állnia. Jól el kell rejteni a legrejtettebb konyha zugba, mert az éppen enni kéne valamit érzéssel kutakodó konyha kutatók nem lesznek restek megdézsmálni az islereket a teljes katarzis elérkezése előtt.

Jó falatozást

img_1398.JPG

 

Szólj hozzá