2015. aug 16.

Narancsos meggyes brownie

írta: Hizlalda manufaktura
Narancsos meggyes brownie

20150720_095230.jpg
A csokit nagyon sokan szeretjük, a brownie a legegyszerűbb és a legfinomabb csokis süti szerintem, de valahogy már olyan elcsépelt, ezért kifundáltam valami kis csavart amitől új köntösbe kerülhet de a varázsát nem veszíti el.

Azt kell mondjam, ha nem vagy hatalmas habverő forgató akkor is bátran neki lehet vágni ennek a receptnek, és nem csak a csoki okozta mámor miatt lesz mindenki boldog aki eszi. Sőt te is alig fogod várni hogy mikor morzsolódik le egy pici darabka a tésztából amit muszáj letesztelned :-) Akinél pedig valaki glutén érzékeny az is bátran eheti ezt a süteményt.

Hozzávalók:

45% körüli étcsokoládé 40dkg

margarin 25dkg

cukor 25dkg

kakaópor 3dkg

tojás 6db

mogyoró, vagy pisztácia,mandula vagy kesudió 10dkg (akár vegyesen is lehet)

mascapone 25dkg

vaníliarúd 1db

narancs 2db

tejszín 2dl

porcukor 5dkg

magozott meggy 50dkg

kristálycukor a narancs külsejére és a cukorszirupnak

A csokoládét és a vajat egy tálban olvasszuk össze. Én a mikró legalacsonyabb fokozatán szoktam, de vízgőz fölött is lehet olvasztani, ha nem vagyunk biztosak magunkban. A tojásokat válasszuk szét, a sárgájához adjuk hozzá a cukrot és keverjük ki gép segítségével habosra. A tojásfehérjét is verjük fel habbá, ha felolvadt a csoki adjuk hozzá lassan a cukros tojássárgájához, keverjük el.

001.JPG

Adjuk hozzá a kissé áttört magvakat és a legvégén a tojáshabot is.

005.JPG

Keverjük át óvatosan, majd tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe,szórjuk rá a meggy 3/4 részét. Süssük meg 160 fokon 40percig. Nem lesz teljesen kemény állagú a tészta, a csokitól picit remegős lesz és ezt is akarjuk. Ha megsült vegyük ki és tegyük félre hűlni. A teteje picit ropogós lesz, és a széle is.

006.JPG

007.JPG
A narancsokat hámozóval pucoljuk meg és a héjat vágjuk vékony csíkocskákra. 

008.JPG
Tegyük bele egy kis lábasba, engedjünk rá vizet és forraljuk pár percet. Öntsük le a vizet, és öntsük fel újra, éppen annyit hogy ellepje. Adjunk hozzá decinként 10dkg cukrot. Vegyük kis lángra és forraljuk addig amíg a víz fele elpárolog. Közben a tejszínhez adjuk hozzá a mascaponét, a vanília kikapart magjait és a porcukrot. Robotgép segítségével keverjük ki habosra. 

Ha a narancs elérte a kívánt hatást, szűrjük le, én a narancsos cukorszirupot elszoktam rakni, más sütinek isteni alapot ad. 

016.JPG
A leszűrt narancshéjat hagyjuk lecsepegni, tegyük egy tálcára és szórjunk rá kristálycukrot, forgassuk jól át, majd hagyjuk picit rászáradni.

017.JPG
Most jöhet egy falat teszt a vééletleenül lemorzsolódott sütimorzsákból.

019.JPG
A kihűlt tésztára oszlassuk el a krémet. Én a félre tett meggyet picit szétturmixoltam és vékony csíkokat húztam a süti tetejére dísznek.

020.JPG
022.JPG
Fogyasztás előtt pedig mehet rá a cukrozott narancshéj.

20150720_094159.jpg
Érdemes a narancsból többel készülni, és lehet előre is készíteni még ha éppen nem is sütünk, nagyon mutatós, és nagyon fini is. És így a sok C vitamin pótlásra elfogyasztott narancshéj nem vész kárba.


Imádjuk! Remélem ti is :-)

Szólj hozzá