2015. sze 20.

Pogi sok sok sajttal

írta: Hizlalda manufaktura
Pogi sok sok sajttal

078.JPGEgy jó pogi recept minden családi receptfüzet kihagyhatatlan darabkája.Szeretjük tepertővel, burgonyával, túróval, de legfőképpen sok sok sajttal és nagyon puhán.

Ezt a receptet a húgomtól vadásztam le. Sok a családban az éhes szájú ételkritikus és ez a recept átment a súlyos kritikán.Kicsit dolgozni kell vele, de megéri. Isteni!

Hozzávalók:

finomliszt 50dkg

élesztő 25g

tej 1dl

tojássárgája 2db

egész tojás 1db

margarin vagy vaj 10dkg

só, tojássárgája a tészta megkenéséhez 

pannónia vagy valami ízes sajt 20dkg

edami sajt 15dkg

tejföl 3 evőkanál

cukor 1 evőkanál

A tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a cukrot és oldjuk fel benne az élesztőt, majd tegyük valami kis meleg helyre. A térfogata kb. a háromszorosára fog megnőni. Közben a lisztet keverjük el a sóval és morzsoljuk el benne a vajat. Ha az élesztőnk elérte a kívánt térfogatot, adjuk hozzá a liszthez, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, az egész tojást, tejfölt. Gyúrjuk össze. Addig kell gyúrni, amíg a kezünkről összeszedi magát a tészta, és az edény oldaláról is. Szép sima lesz a felülete.

Tegyük egy meleg helyre, egy tiszta konyharuhával fedjük le, addig amíg újra megnő a térfogata a kétszeresére.

Ha szépen megkelt nyújtsuk ki.

028.JPG

Kb. 1-1,5cm, vastagságúra. Nézzétek csak mit sikerült lencsevégre kapnom? Egy jó pogácsa lelkét adó légbuborékot a tésztámban :-)

026.JPGNa de térjünk vissza a poginkhoz. A pannónia sajtot reszeljük le. Osszuk 5 részre. A kinyújtott tésztára szórjuk rá a sajt egy részét.

023.JPGA tésztát képzeletben osszuk el 3 részre. Az egyik képzeletbeli részt hajtsuk vissza.

024.JPGA maradék részt pedig egyszerűen hajtsuk rá az egészre.

025.JPGEz csináljuk meg még egyszer, majd tegyük félre pihenni a tésztát 15 percre. Pihentetés után ismételjük meg. Majd megint tegyük félre pihenni. Majd hajtogassuk meg legvégül még egyszer. Nyújtsuk ki 1-1,5 cm vastagra az utolsó hajtogatás után. Kenjük meg tojássárgájával. Szórjuk rá a reszelt edami sajtot. És szúrjuk ki szaggatóval.

030.JPG033.JPGSütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pogikat és még egyszer tegyük egy kis langyos helyre 20 percre kelni. A sütőbe tegyünk egy edénybe vizet, a sütőt állítsuk 180 fokra. A víz azért kell, hogy párás legyen a levegő a sütőnkbe, így a tésztánkat nem szárítja halálra a sütő, a pogácsánk átsül, de nem lesz kiszáradt. Ha a sütő elég meleg és picit párolog a víz is, mehet be a pogácsánk a sütőbe. Süssük szép pirosra, ez kb. 10-15 perc. A mérettől függ.

A végére nem maradt más csak a lakmározás. 

Szólj hozzá