2015. dec 06.

Cukorvirágok készítéséhez massza házilag

írta: Hizlalda manufaktura
Cukorvirágok készítéséhez massza házilag

028_1.JPGA cukorvirágok elkészítéséhez egy jó adag bátorságon és elszántságon kívül kell még bizony maga a massza.

Megvehetjük készen is, csak akkor gyűjtsünk rá (1kg massza közel 5000Ft!!). Persze ez nagyon kényelmes, de ha szárnyainkat bontogató kissé tapasztalatlan virág készítők vagyunk, vagy csak simán elegünk van a rajtunk meggazdagodó cukorvirág business-t jócskán kihasználó értékesítőkből akkor érdemes bele vágni az elkészítésébe.

Az elkészítéséhez szükségünk van egy jó erős robotgépre aminek van habverője és dagasztókarjai is.

Hozzávalók:

porcukor 80dkg (minél apróbb szemcséjű)

tojásfehérje 150g (kb 4db)

cmc por (tylose por) 35g

olvasztott vaj (nem margarin) vagy kókuszzsír 2evőkanálnyi

pár csepp általunk kiválasztott természetes aroma olaj. Én narancsot vagy vaníliát szoktam használni.

Nem hitted, hogy csak ennyi igaz? Pedig deeee. Jöhet az összeállítás.

A porcukrot szitáljuk át. A porcukorból 60dkg tegyünk hozzá a tojásfehérjéhez és a robotgépünk segítségével keverjük ki jó fényesre. ( olyasmi állagot kell kapnunk, mint amikor a habcsókot készítünk) Ha az ujjunkkal bele ütögetünk kis csúcsokat húz a massza és a csúcsok szépen elhajlanak. Most ha ez megvan, cseréljük ki a habverő fejeket a dagasztókarokra. Lassú fokozaton indítsuk el és kanalanként szórjuk bele a cmc port. Egészen masszív kis masszánk lesz, az állaga kb. az omlós tésztára fog emlékeztetni, csak kicsit ragacsosabb lesz és meglepően könnyű. Keverjük el jó alaposan.Itt kell bele keverni az aroma olajunkat, ha szeretnénk persze. Olvasszuk fel a vajat, vagy a kókuszzsírt, mártsuk bele az egyik kezünk ujjbegyeit és ezzel a kézzel szedjük ki a masszát a tálkából. Ez azért kell, mert ragacsos és így nem leszünk nyakig ragadósak. A maradék porcukorral szórjuk meg az asztalt, tegyük rá a masszát és gyúrjuk bele az olvasztott zsiradékot. Nem biztos, hogy fog kelleni az összes maradék porcukor. Ne lepődjünk nagyon meg, pillecukor szerű lesz az állaga, és nagyon ruganyos. Egészed addig gyúrjuk és annyi porcukrot adjunk még hozzá, hogy ha bele csípünk letudunk belőle csípni úgy, hogy nem akar minden áron az ujjunkra ragadni.

Kész!

Fóliázzuk át jó alaposan, majd tegyük bele még egy zacskóba, és még egy zacskóba. Tegyük be a hűtőbe 24 órára pihentetni. Nagyon fontos, hogy jól bezacskózzuk, bebugyoláljuk, mert nem szabad kiszáradnia, mert akkor sajnos használhatatlan lesz. De ha gondosak vagyunk és vigyázzunk rá, akkor meghálálja nekünk és legalább 4 hónapig is készen áll a mi virágkészítő kedvünk felbukkanásáig. 

A színezés nagyon fontos, hogy csak gél állagú színezővel történjen, vagy alkoholban feloldott por festékkel.

Hát akkor vigyázz-kész-virágkészítés raaajt! Most már semmi sem tarthat vissza minket! Csak csodálnunk kell a sosem elhervadó szépségeinket!

 

Szólj hozzá