2015. aug 29.

A hibiszkusz, ami anyukám szívét melengette

írta: Hizlalda manufaktura
A hibiszkusz, ami anyukám szívét melengette

040.JPGAnyukám tortáit már tavasszal ki szoktam gondolni, ezért erre a tortára tudatosan készültem. A kertjében ilyen-olyan-amolyan hibiszkuszok díszelegnek, imádja őket. Ezért stílusos volt hogy ezen a tortán hibiszkusz cukorvirágok legyenek. Csiszoltam az elkészítését amennyire tudtam és eljött az idő, hogy ti is bele vágjatok.

Rossz hír ebben az, hogy elég sok spéci dolog kell hozzá. De a jó hír az, hogy nehéznek tűnik de egyáltalán nem az.

Ami kelleni fog:

ehető ragasztó

cukor virágmassza

nagy csepp alakú kiszúró

hibiszkusz szirom erező ( ez rohadt drága, de rajta vagyok egy házi készítésű erező kifejlesztésén. Ez még teszt alatt)

golyó fejű modellező

fogpiszkáló

ecsetek, szirom festékek, alkohol

virágdrót 30-as vagy 33-as 1db, és 26-os 2db

"virágpor", virágszirom  ragasztó szalag

Kezdésnek el kell hogy gondoljuk milyen színeket fogunk használni.ehhez mérten kell a porzókat elkészítenünk. Vágjunk le a 30-as vagy 33-as drótból 10-12db fél centis darabokat, és 5db 1cm-es darabokat.

Erre kell ici pici kis gombóckákat rászugerálnunk. Mártsuk a pici drót darabkákat ehető ragasztóba és úgy tegyük a porzókat a helyükre. A hosszabb drótokra a szirmok árnyalatához igazított kis porzókat rakjuk. Itt nagy hiba lehetőség ha óriási gömböket igyekszünk porzónak kinevezni, erre figyelni kell.

044.JPGA színezett cukormasszát nyújtsuk ki, nagyon vékonyra, középre hagyjunk egy pici vastagodott részt. Ez lesz a drót helye.

045.JPGEnnek a megvastagodott ér résznek nem kell, hogy teljesen a szirom végéig fusson, ezért a felső részt is szépen nyújtsuk ki. Majd szúrjuk ki a szirmot.

046.JPGAki nem ismeri a cukormasszát és még bizonytalan, az egyesével készítse a szirmokat inkább.

A 26-os drótból egyet vágjunk el 4-be, a másodikból vágjunk két olyan hosszú darabot mint az előzőből levágott darabhoz igazítva, és marad egy hosszabb darab azt is tegyük félre.

A kiszúrt szirmot szúrjuk fel az ehető ragasztóba bele mártott drótra.A drót a szirom feléig érjen, nem kell mélyebben. A szirmot tegyük egy dekor gumi darabra és a szirom szélét a golyófejű formázóval menjünk körbe. A formázót úgy fogjuk a kezünkbe, mint egy tollat és félig a szirom szélén, félig a dekor gumi darabon csúsztassuk.

049.JPG

Most jön a szirom erező, tegyük bele az erezőbe a szirmot, picit nyomjuk rá, és óvatosan távolítsuk el. Ha nincs erezőnk, akkor egy kerek végű modellezővel lehet bele vékony csíkokat belehúzni, mintha kis erek futnának a szirmokon.

048.JPG051.JPGFogpiszkálóval fél centis távolságban fogpiszkálót kicsit görgessünk hullámokat a szirom szélére. De csak a szirom felső részén tegyük ezt.Vigyázzunk a fogpiszkálóval ne sértsük meg a szirmot, ha úgy könnyebb tegyük a szirmot a tenyerünk szélére és ott csináljuk ezt.052.JPGEzt ismételjük meg ötször. És tegyük a szirmokat száradni. Ezt megtehetitek akár egy üres papírkéztörlő gurigán vagy műanyag sziromszárítón is. Ami épp van otthon. Úgy tegyük a szirmokat, hogy a drót a szirmot ne szúrja ki, ne feszítsük túl.

053.JPGA megmaradt hosszú drótunk lesz a porzónk. Ez a drót legalább másfélszer hosszabb legyen a szirom kiszúrónál.

054.JPGMártsuk ragasztóba a drótot, a masszából csípjünk le, csináljunk belőle egy hurkát, és nyomkodjuk rá a drótra.

055.JPGGörgető mozdulatokkal nyújtsuk meg a dróton lévő masszát.Végig érjen a drót. Itt is nagy hiba lehet ha túl vastagon hagyjuk a masszát, ha szükséges csípjünk le belőle. Kb. olyan vastag legyen, mint egy gyufaszál. A dróton olyan hosszú legyen a massza, hogy a szirom kiszúrónál maximum egy  kicsit legyen nagyobb.

056.JPGMost kicsit hajlítsuk meg.

057.JPGJöhetnek a kis rövid porzók. Picit mártsuk bele a ragasztóba és össze vissza, a felső fél centit szabadon hagyva nyomkodjuk bele a porzóba, körbe körbe.

058.JPGAz 5 hosszabb bibét, pedig felülre nyomkodjuk bele, itt szépen elrendezett körben.

059.JPGTegyük félre száradni.

Jöhet a festés, ha szükséges, és az erezett festése is. Itt vagy egy árnyalattal sötétebb színt válasszunk, vagy egy teljesen más árnyalatot, ami a tetszésünknek megfelel. A szirmok tövét én egy sötétebb árnyalattal beszíneztem porfestékkel, és a bibeszár alját is. A porfestéket amit használtam és egy kis alkohollal feloldva 000-ás ecset használatával, egy két eret átfestettem a sziromban, de maximum csak a feléig mennek fel a z erek. Valamint az 5 hosszabb porzót átfestettem ugyanezzel a színnel, a drótját is bele értve. Mehet megint száradni. A kisebb porzókat ragasztóval bekentem. Előzőleg készítettem, kukoricadarából, kukoricalisztből, keményítőből és sárga festékből amit meglocsoltam egy kis alkohollal, majd hagytam megszáradni "virágport". A ragasztóval megkent porzókat megforgattam benne, hogy élethűbb legyen. Tegyük félre száradni.

Már csak az összeillesztés van. A porzót igazítsuk középre, illesszünk hozzá két szirmot ( a szirmok drótját picit hajlítsuk meg ami kilóg a sziromból ) úgy, hogy a szélek fedjék egymást. A porzó végéhez illesszük szorosan a a szirmok végét is. Tekerjük be a ragasztó szalaggal, majd jöhet a maradék három szirom. Tekerjük át őket jó szorosan. Majd a drótot hajtogassuk ki, hogy a virágnak a szirmainak szép esése legyen. És már csak a gyönyörködés maradt és az öröm a szívünkbe, hisz ezt is megtanultuk :-)

077.JPG

Szólj hozzá