2015. okt 03.

Kolbászból marcipán, vagyis marcipánból kolbász

írta: Hizlalda manufaktura
Kolbászból marcipán, vagyis marcipánból kolbász

12041772_1510377099284815_1247028900_n.jpg
A kolbász finom, a kolbász örök, a kolbász hungarikum akkor miért ne tegyük tortára?

A baráti körömben az egyik legnépszerűbb torta dísz és a legmeglepőbb kombináció ha éppen egy szalonna tetején csücsül. Ez a legutóbbi nagy utat tett meg. Egy külföldön élő szülinapos lány, lelkes és fáradhatatlan édesanyja egy kis busz segítségével Németországba szállította. Az öröm amit ettől a családtól kaptam a tortáért cserébe, na aaaz felbecsülhetetlen. Persze minden torta átadása csodás, de most ez a legfrissebb élmény és boldog kis galambként verdes a szívem a mellkasomban amikor visszagondolok a telefon beszélgetésre.

A nagy örömre kiéhezett lelkes torta készítőkkel szeretném megosztani a kolbász titkos hozzávalóit, hogy ők is átélhessék ezt az élményt.

Hozzávalók:

fondan vagy fehér marcipán massza

piros  zselés ételfesték

barna zselés ételfesték

pici zöld ételfesték, fekete ételfesték ( ez lehet por is csak alkohollal oldjuk fel hogy festeni tudjunk vele)

Első lépésben a massza osszuk el 1/3 - 2/3 arányba. A nagyobb részt fessük be a barnával és a pirossal "kolbász színt" kölcsönözve.

A fehér részből egy kicsit tegyünk félre, a címkének. A maradékot pedig tegyük a hűtőbe, hogy jó kemény legyen. A beszínezett masszát kezdjük el csipegetni, mint ha csipetkét csinálnák. Picit sodorjuk majd meg a mutató és a hüvely ujjunk között, hogy egy nagyobb rizs szemre emlékeztessen. Porcukorral picit megszórhatjuk és néha rázogassuk meg a porcukorban, hogy ne nagyon tapadjanak össze. De azért a porcukorral is csínján bánjunk, mert ha túl sok akkor nehezebb lesz a dolgunk a "kolbászhúst" összegyúrni.

A fehérrel ugyanezt kell tenni csak picit kisebbek legyenek a szemcsék.

Ha ez is megvan akkor keverjük össze a fehér szemcséket a barnással, én úgy szoktam hogy egy nagyobb tál egyik sarkába összehúzom a szemcséket és ott elkezdem összenyomkodni. Figyelem!! Nem gyúrjuk, mert akkor a szemcsét elvesznek, csak összenyomkodjuk. Ha összeállt akkor hengergethetjük, de soha ne gyúrjuk. Formázzuk és tegyük a hűtőbe, hogy bekeményedjen. A félre rakott fehér masszából jöhet a címke. Nyújtsuk ki egész vékonyra. Egy kisebb pogácsa szaggatóval szúrjunk ki egy korongot, ezt a két szembe lévő oldalánál megfogjuk és picit meghúzzuk, hogy ovális formája legyen. Két kis csíkot vágjunk le, ez a szalagja.

Ezután már csak a kolbászra kell helyezni, alkohollal oldott festékkel pedig megfesthetjük a címkét épp a meghökkenteni kívánt személy egyéniségéhez igazítva.

051.JPG

Boldog pillanatot és sok örömszerzést mindenkinek!

Szólj hozzá