2015. okt 11.

Őszi illatok a konyhában, az az készítsünk kürtös kalácsot otthon

írta: Hizlalda manufaktura
Őszi illatok a konyhában, az az készítsünk kürtös kalácsot otthon


Vannak illatok amik mindig finom illatok, de igazán a hideg napokon tudnak jó mélyen beköltözni az orrunkba. Ilyen illat a kürtös kalács illata is. 

A minap az én éhes fossza családom számon kért, hogy jó illatokat éreztek a bejárati ajtó előtt és csalódottan vették tudomásul amikor beléptek a lakásba, hogy egy kedves barátomnak készítek egy meglepi szülinapi tortát. Persze nem elégedetlenek, mert a lepattanó sütiszéleket is mosolyogva tudják falni, de ki vannak  éhezve már, hogy készítsek nekik és csakis nekik valamit.

Kicsit hűvösödik az idő, ezért mindenképpen olyat szerettem volna sütni aminek az illata belebújik a kabát alá és jól esően melengeti az ember pocakját és a szívét is. A kelt tészta maga a csoda, és az illata ahogy sül az nyálcsorgató. Így esett a választásom egy kürtös kalácsra. Persze nevezhetnénk inkább sörös dobozon sült kalácsnak is :-)

7 fél literes sörös doboz nagyságú kalácshoz

finom liszt 55dkg

tojás 1db

tojássárgája 1db

porcukor 6dkg

élesztő 1/2cs

tej 1,5-2dl

vaj 5dkg

a mázhoz:

víz 1dl

cukor 15dkg

vaj 6dkg

a tészta sodrásához egy pici olvasztott vaj, vagy olaj

Elkészítés:

A tejet langyosítsuk meg egy pici cukorral, oldjuk fel benne az élesztőt és tegyük egy langyos helyre, hagyjuk pihenni amíg a duplájára nem növekszik.

A lisztet, a tojásokat,porcukrot tegyük egy edénybe és adagoljuk hozzá a felfuttatott élesztős tejet. Gyúrjuk össze, addig keverjük amíg a tészta szépen összeszedi magát a kezünkről és a tál oldaláról, majd adjuk hozzá a vajat és azt is gyúrjuk bele. Ha túl keménynek találjuk a tésztát akkor adjunk még hozzá tejet. Kb. olyan állaga kell, hogy legyen, mint a hüvelykujjunk alatti kis párnának ha el van lazulva. 

Tegyük meleg helyre, hagyjuk szépen megkelni. Ha megkelt, gyúrjuk át és tegyük megint félre kelni.

A sörös dobozokat, vagy a fém colás dobozokat (esetleg van most a kifejezetten üveg formájú colás doboz) alufóliával fedjük be, vajjal, vagy olajjal kenjük be. Ha a tésztánk megkelt, akkor csípjünk ki belőle egy darabot és olvasztott vajas, vagy olajos kézzel sodorjuk úgy a tésztánkat, hogy kb. kisujj vastagságú 1 méter hosszú sodormányt kapjunk. Ezt nem túl szorosan lentről kezdve tekerjük fel a dobozkánkra. Ha megvan tegyük megint félre picit kelni. A mázhoz a hozzávalókat tegyük egy edénybe és forraljuk össze. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A dobozra tekert tésztánk külsejét kenjük át a cukros vizes mázzal, állítsuk bele egy tepsibe és toljuk be a sütőbe. Ha picit kezd pirulni kenjük át újra a mázzal. Majd még ismételjük meg két alkalommal legalább.

Közben ha szükséges forgassuk. Ha lecsúszott a doboz aljára a tésztánk, akkor túl lágy volt a tésztánk, ha pedig elszakadt a sütés közbeni növekedés közben, akkor túl szorosan tekertük. Nekem a colás üveg formájú fém dobozon sült tészta volt a legszebb, mert a forma különböző vastagságú, könnyebb volt leszedni is, de lehet csak béna voltam.

Amikor már szép piros vegyük ki, amíg a formán van kenjük át a mázzal és forrón hempergessük bele a kiválasztott külső rétegbe. Ez lehet kókusz reszelék, dió, mogyoró, kakaó, vagy fahéjas kristálycukor. 

Persze van a ropogós karamellás mázas kürtös kalács is, de azt még nem csináltam, ez a kenegetett kalács megnyerte a tetszésemet. Talán kipróbálom a cukorral sültet is egyszer.

Addig is az illatok lengjék be az előszobáitokat :-)

Szólj hozzá