2015. nov 05.

A keksz ami elronthatatlan

írta: Hizlalda manufaktura
A keksz ami elronthatatlan

172.JPG
A kekszről azt gondolhatjuk, hogy juuuuhjjj és jaaahjjj biztos bonyolult és nagyon munka igényes. Most ezt a mítoszt megcáfolom.

A húgom és az ő mindent felfaló másfél éves lánya Eszter egy szabad pillanatomra mohón csaptak le. Nagyon sok munkám volt mostanság, ezért erre a vendégfogadásra nem volt igazán időm és energiám hatalmas dolgokkal felkészülni. De mivel Esztert és az ő szana-szét hagyott morzsáit már ismerem, ezért előkaptam ezt a gyors és hatékony receptet, hogy legyen morzsa amit szét szórjon és közben csokis ujjakkal az ágyon ugrálhasson.

Hozzávalók:

vaj 20dkg

porcukor 5dkg

vaníliás cukor 1cs

tojásfehérje 1db

őrölt fahéj, egy kisebb narancs

török mogyoró 8dkg

rétes liszt 16dkg

egészben hagyott török mogyoró dísznek

étcsokoládé díszítésnek

Hát akkor lássunk hozzá.

A puha vajat robotgép segítségével habosítsuk ki a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ez nagyon fontos,hogy jól ki legyen habosítva, mert ennek a keksznek ez a lelke. Jól dolgozzuk ki, fehéredjen ki teljesen. Közben a mogyorót picit pirítsuk meg a sütőben. Ha kihűlt kicsit akkor a két tenyerünkbe dörzsölve távolítsuk el a mogyoró barna héját. Majd ha teljesen kihűlt dió darálón daráljuk finomra.Ha a vaj kihabosodott adjuk hozzá a darált mogyorót, a lisztet, a tojásfehérjét, őrölt fahéjat és a narancs reszelt héját ízlés szerinti mennyiségben. Egy fakanál segítségével keverjük össze. Egy krém szerű állagot kell kapnunk.

168.JPG

A sütőt melegítsük fel 175-185 fokra, a tésztát töltsük habzsákba vagy mintás keksz kinyomóba és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk formákat.

170.JPG

Én tettem bele pár szem mogyorót is,

majd süssük meg. Kb. 8-10perc alatt fog megsülni. Akkor jó amikor éppen kezd barnulgatni a széle.

171.JPG

Vegyük ki, és ha kihűlt bele márthatjuk olvasztott csokiiba, vagy csak húzzunk vékony csíkokat a keksz tetejére a csokival. Ki mennyire szereti a csokit.

174.JPG


Ha nincs habzsák az sem baj, tegyük fóliába és csináljunk belőle egy hengert, mint egy szalámi. Tegyük be a hűtőbe, hogy dermedjen meg majd vágjuk fel kis korongokra, ha van süti pecsétünk akkor nyomhatunk bele mintákat is, ha nincs az sem baj csokiba mártva isteni lesz így is.

Ugye, hogy ezt nem lehet elrontani?? :-)

Szólj hozzá