Epermisu
Az eperszezon vége felé járunk ezért egyszerűen muuuuszáj epreset sütnöm. És hát éhes édes szájú fossza a családom és én is, ezért egy kicsit a cukortartalomra is figyelnem kellett, és hát ha már kicsit egészséges akkor legyen még egy kis extra a sütiben, úgyhogy a tésztája zabpehelyből készült.
a tésztához:
30 dkg apró szemű zabpehely
10 dkg darált mandula
25 dkg eper
2 db tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
stevia, vagy xilit
A krém:
250 g mascapone
1 rúd vanília
2 dl tej
3 dl habtejszín
4 tojássárgája
1 evőkanál keményítő
stevia vagy xilit
az eper réteghez:
600 g eper
1 narancs leve
2 evőkanál keményítő
stivia vagy xilit
A tejet tegyük fel melegedni a vaníliarúd kikapart magjával és édesítsük amilyen édesre szeretnénk. A tojások sárgájához keverjük hozzá a keményítőt és adjunk hozzá egy keveset a meleg tejből. Keverjük ki. Ha felforrt a tej, húzzuk le a tűzhelyről az edényt és lassan csorgassuk bele a keményítős tojást folyamatos kevergetés mellett, majd tegyük vissza és forraljunk rajta egyet, majd tegyük félre hűlni. Az eper réteghez a megpucolt epret tegyük egy edénybe, nyomkodjuk rá a narancs levét és ha szükséges édesítsük. Ha felforrt és kiengedte a levét akkor egy pici vízzel keverjük ki a keményítőt és lassan csorgassuk bele, lekvár sűrűségűnek kell lennie. Ha újra felforrt húzzuk félre és hűtsük ki.
A tészta:
A zabpehely felét áztassuk be vízbe. Az epret turmixoljuk szét, a többi hozzávalót adjuk az eperhez, majd a beáztatott zabpelyhet nyomkodjuk ki és ezt is adjuk hozzá, keverjük össze és osszuk kétfelé majd egy sütőpapírral bélelt tepsikben süssük ki a két lapot kb. 170 Fokon süssük készre 10-15 percig.
Ha megsültek akkor tegyük félre hűlni. Jöhet a krém végleges formája.
A megfőzött vaníliás krémünket tegyük egy habverő gép táljába, adjuk hozzá a mascaponét és keverjük jól ki. Közben a habtejszínt is verjük kemény habbá.Majd a legvégén egyesítsük őket. Ha kell még most is mehet bele egy kis édes íz.
Jöhet az összeállítás.
Legalulra rakjuk az egyik tésztánkat, oszlassuk el rajta az epres ragu felét.
A krém egy harmadát kenjük el rajta.
Jöhet a második tésztalap.
Erre jöhet az epres ragu másik fele. A maradék krémet egy sima csővel ellátott habzsákba tettem és kis habcsók szerű pom-pomokat nyomkodtam rá.
Egészen addig nyomjuk a kis pamacsokat amíg az egész tetejét be nem lepik.
És egy csöpp kakaó a tetejére.
És most már csak a tepsi kiürítés az ami a feladataink között szerepel.
Réthy Ibolya te már ürítettél egy sütis tányért, vajon egy tepsi ürítést bevállalsz ;-)