2015. jún 15.

Epermisu

írta: Hizlalda manufaktura
Epermisu

20150526_085015.jpgAz eperszezon vége felé járunk ezért egyszerűen muuuuszáj epreset sütnöm. És hát éhes édes szájú fossza a családom és én is, ezért egy kicsit a cukortartalomra is figyelnem kellett, és hát ha már kicsit egészséges akkor legyen még egy kis extra a sütiben, úgyhogy a tésztája zabpehelyből készült.

Hozzávalók:

a tésztához:

30 dkg apró szemű zabpehely

10 dkg darált mandula

25 dkg eper

2 db tojás

1 kávéskanál szódabikarbóna

stevia, vagy xilit

A krém:

250 g mascapone

1 rúd vanília

2 dl tej

3 dl habtejszín

4 tojássárgája

1 evőkanál keményítő

stevia vagy xilit

az eper réteghez:

600 g eper

1 narancs leve

2 evőkanál keményítő

stivia vagy xilit

A tejet tegyük fel melegedni a vaníliarúd kikapart magjával és édesítsük amilyen édesre szeretnénk. A tojások sárgájához keverjük hozzá a keményítőt és adjunk hozzá egy keveset a meleg tejből. Keverjük ki. Ha felforrt a tej, húzzuk le a tűzhelyről az edényt és lassan csorgassuk bele a keményítős tojást folyamatos kevergetés mellett, majd tegyük vissza és forraljunk rajta egyet, majd tegyük félre hűlni. Az eper réteghez a megpucolt epret tegyük egy edénybe, nyomkodjuk rá a narancs levét és ha szükséges édesítsük. Ha felforrt és kiengedte a levét akkor egy pici vízzel keverjük ki a keményítőt és lassan csorgassuk bele, lekvár sűrűségűnek kell lennie. Ha újra felforrt húzzuk félre és hűtsük ki.

A tészta:

A zabpehely felét áztassuk be vízbe. Az epret turmixoljuk szét, a többi hozzávalót adjuk az eperhez, majd a beáztatott zabpelyhet nyomkodjuk ki és ezt is adjuk hozzá, keverjük össze és osszuk kétfelé majd egy sütőpapírral bélelt tepsikben süssük ki a két lapot kb. 170 Fokon süssük készre 10-15 percig.

015.JPG

Ha megsültek akkor tegyük félre hűlni. Jöhet a krém végleges formája.

A megfőzött vaníliás krémünket tegyük egy habverő gép táljába, adjuk hozzá a mascaponét és keverjük jól ki. Közben a habtejszínt is verjük kemény habbá.Majd a legvégén egyesítsük őket. Ha kell még most is mehet bele egy kis édes íz.

Jöhet az összeállítás.

Legalulra rakjuk az egyik tésztánkat, oszlassuk el rajta az epres ragu felét.

028.JPG

A krém egy harmadát kenjük el rajta.

031.JPG

Jöhet a második tésztalap.

032.JPG

Erre jöhet az epres ragu másik fele. A maradék krémet egy sima csővel ellátott habzsákba tettem és kis habcsók szerű pom-pomokat nyomkodtam rá.

040.JPG034.JPG

 

036.JPG

Egészen addig nyomjuk a kis pamacsokat amíg az egész tetejét be nem lepik.

035.JPG

És egy csöpp kakaó a tetejére.

045.JPG

És most már csak a tepsi kiürítés az ami a feladataink között szerepel. 

Réthy Ibolya te már ürítettél egy sütis tányért, vajon egy tepsi ürítést bevállalsz ;-)

Szólj hozzá