2015. nov 07.

Karamellmisu

írta: Hizlalda manufaktura
Karamellmisu

132.JPG
Hirtelen kell valami édesség az asztalra? Vagy rád tört a "valamit kéne enni" érzés? Akkor elő pár pohár és a habverő és nyomjuk meg a stoppert, mert pikk pakk megleszünk.

"Ősi" édes szájú család vesz körül, ha a történelem könyvekben lenne egy fejezet az édes szájúakról, akkor a családom egy aprócska mondatban biztos szerepelne. Nekem pedig vannak pillanatok, amikor nincs nagyon kedvem óriás bonyolult dolgokba kezdeni, ilyenkor jönnek elő a pikk pakk desszertek. Ez a recept is gyors, egyszerű és egy kicsit más. Ha vendégeknek készítem akkor ők különösen örülnek a desszert ilyen formájú megjelenésének, mert ráérősen és kényelmesen torkoskodhatnak egy kis kanál segítségével, sehol egy morzsa, sehol egy lehuppanó krém darab. Minden cseppje mehet a pocakba.

Hozzávalók:

karamell öntethez:

kristálycukor 10dkg

tejszín 5dl

a krémhez:

mascapone 50dkg

tojás 4db

vaníliás cukor 1cs

kristálycukor 8dkg

babapiskóta 1cs

kávé 4 adag

a tetejére kakaópor

de lehet csoki reszelék is, vagy akár vajkaramella apróra vágva, vagy grillázs is

Elkészítés:

A karamell öntethez a cukrot karamellizáljuk meg,öntsük rá a tejszín felét és forraljuk jól össze, egy picit be is fog sűrűsödni, vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a maradék tejszínt és tegyük be a hűtőbe. A Krémhez a tojásokat válasszuk ketté. A sárgájához adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a kristálycukor felét, keverjük ki habosra. Ha megvan adjuk hozzá a mascaponét. A tojásfehérjét a maradék cukorral keverjük jó habosra. Majd óvatos mozdulatokkal keverjük hozzá a mascaponés tojásos krémünkhöz. A kávékat főzzük le, hagyjuk meghűlni. Ha édesebben szeretjük rakjunk hozzá cukrot, vagy megbolondíthatjuk egy kis kávé likőrrel. Jöhet az összeállítás. A kiválasztott poharaink aljára kanalazzuk a karamell öntetet. Habzsákba töltöttem a krémet és a pohár közepét megcélozva a pohár aljától egy fél centire egyszerűen nyomok a krémből. Ha nem mozgatjuk a zsákot, akkor a krém egyszerűen elkezdi kitolni a karamell öntetet a pohár oldalára. Áztassuk meg egy picit a kávéba a babapiskótákat, nyomogassuk bele a krémünkbe, majd a maradék krémet nyomjuk rá a piskótákra. Legvégül pedig tegyük rá a számunkra megfelelő díszítést. Én most csak kakaót találtam itthon.

Ugye milyen csoda szépek?

130.JPG

Isteni!

Most már csak a kanál csilingelést kell figyelni, ahogy a mohó kis kezek a legutolsó cseppjét is próbálják kikapargatni a pohárból. 

 

Szólj hozzá