Sajttorta kis csavarral
Ha túl vagyunk a sajttorta hallatán a melegszendvics képi megjelenítésén a kis fejünkben, akkor itt az ideje alkotni valami szépet, valami gyorsan elfogyósat!
És az a legjobb, hogy a sajttortánál nem kell tésztával bajlódni, időtakarékos és roppant egyszerű és ehhez a kis bájos megjelenítéséhez nem kell más csak egy kancsó és egy fogpiszkáló. Hát akkor kapcsoljuk be ma is a sütőnket.
Egy 24-26cm-es tortaformához a hozzávalók:
tésztához:
porcukor 3dkg
vaj 10dkg
vaníliás karika 15dkg
győri édes 18dkg
tej 1/2dl
a krémhez:
mascapone krémsajt 50dkg
tejföl 25dkg
natúr vajkrém 25dkg
tojás 3db
vaníliás cukor 1cs
kristálycukor 12dkg
főzős vaníliás pudingpor 2dkg
1 narancs
valami piros gyümölcs (én eperrel készítettem) 20dkg
A tésztához a kekszeket törjük össze. A vaníliás karikát tegyük félre, a többi hozzávalót keverjük össze és a legvégén keverjük bele a vaníliás karikát. Sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodjuk bele és 180 fokos sütőben süssük szép pirosra.
A krémhez a gyümölcsök kivételével keverjük össze az alapanyagokat, de vigyázva, ne keverjük habosra, minél kevesebb levegőt keverjünk a krémbe, mert felfújódhat és az elég csúnyán mutat. Kirepedezik a sütemény teteje és a mintánk is elfog veszni a tetején.
Szóval a krémünk megvan, reszeljük bele a narancs héját, és oszlassuk el a sült keksz alapunk tetején. A gyümölcsöt turmixoljuk szét a narancs levével.
Öntsük egy kancsóba a masszát és öntsük a tortánk tetejére csiga biga formát alkotva.
Lehet vastagabban vékonyabban, ahogy szeretnénk. Nekem ez most vastagabbra sikerült.
Fogpiszkálóval a torta szélétől húzzunk egy csíkot a krém legfelső rétegét szinte karcolva a torta közepéig. Szép sorban egymás után. Ha vékonyabb a kiöntött gyümölcs rétegünk, akkor nagyon jól nézz ki ha jó sokszor húzunk ilyen vonalakat.
Nagyon kis dekoratív lesz, és minél többször készítünk így valamit annál több tapasztalatunk lesz a csíkok vastagságában.
Mehet rá egy darabka alufólia és tegyük be a sütőbe 125 fokra, és ha tehetjük tegyünk be mellé egy fém edénykébe vizet, hogy legyen egy kis pára bent. Kb. 1,5óra kell neki. Akkor jó ha megrázzuk picit még lötyög, mint egy kövér pocak. A sütőben hagyjuk kihűlni szépen lassan, és akkor nem reped meg a teteje.
Szerintem nagyon egyszerű, és fini is és még a kezünk sem lett lisztes :-)