2015. okt 07.

Sajttorta kis csavarral

írta: Hizlalda manufaktura
Sajttorta kis csavarral

sajttorta2.jpg

Ha túl vagyunk a sajttorta hallatán a melegszendvics képi megjelenítésén a kis fejünkben, akkor itt az ideje alkotni valami szépet, valami gyorsan elfogyósat!

És az a legjobb, hogy a sajttortánál nem kell tésztával bajlódni, időtakarékos és roppant egyszerű és ehhez a kis bájos megjelenítéséhez nem kell más csak egy kancsó és egy fogpiszkáló. Hát akkor kapcsoljuk be ma is a sütőnket. 

Egy 24-26cm-es tortaformához a hozzávalók:

tésztához:

porcukor 3dkg

vaj 10dkg

vaníliás karika 15dkg

győri édes 18dkg

tej 1/2dl

a krémhez:

mascapone krémsajt 50dkg

tejföl 25dkg

natúr vajkrém 25dkg

tojás 3db

vaníliás cukor 1cs

kristálycukor 12dkg

főzős vaníliás pudingpor 2dkg

1 narancs 

valami piros gyümölcs (én eperrel készítettem) 20dkg

A tésztához a kekszeket törjük össze. A vaníliás karikát tegyük félre, a többi hozzávalót keverjük össze és a legvégén keverjük bele a vaníliás karikát. Sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodjuk bele és 180 fokos sütőben süssük szép pirosra.

156.JPG

A krémhez a gyümölcsök kivételével keverjük össze az alapanyagokat, de vigyázva, ne keverjük habosra, minél kevesebb levegőt keverjünk a krémbe, mert felfújódhat és az elég csúnyán mutat. Kirepedezik a sütemény teteje és a mintánk is elfog veszni a tetején.

Szóval a krémünk megvan, reszeljük bele a narancs héját, és oszlassuk el a sült keksz alapunk tetején. A gyümölcsöt turmixoljuk szét a narancs levével.

157.JPG
Öntsük egy kancsóba a masszát és öntsük a tortánk tetejére csiga biga formát alkotva.

159.JPG
Lehet vastagabban vékonyabban, ahogy szeretnénk. Nekem ez most vastagabbra sikerült.
Fogpiszkálóval a torta szélétől húzzunk egy csíkot a krém legfelső rétegét szinte karcolva a torta közepéig. Szép sorban egymás után. Ha vékonyabb a kiöntött gyümölcs rétegünk, akkor nagyon jól nézz ki ha jó sokszor húzunk ilyen vonalakat.

161.JPG
Nagyon kis dekoratív lesz, és minél többször készítünk így valamit annál több tapasztalatunk lesz a csíkok vastagságában.

162.JPG
Mehet rá egy darabka alufólia és tegyük be a sütőbe 125 fokra, és ha tehetjük tegyünk be mellé egy fém edénykébe vizet, hogy legyen egy kis pára bent. Kb. 1,5óra kell neki. Akkor jó ha megrázzuk picit még lötyög, mint egy kövér pocak. A sütőben hagyjuk kihűlni szépen lassan, és akkor nem reped meg a teteje.

Szerintem nagyon egyszerű, és fini is és még a kezünk sem lett lisztes :-)

Szólj hozzá