2015. nov 28.

Túrós kalács

írta: Hizlalda manufaktura
Túrós kalács

image_4_2.jpg
Húsvét és karácsony környéke a kalácsok igazi ideje. Illatuk belengi a lakást, az orrokat, és igazán ünnepivé tudja varázsolni a családi pillanatokat. De hétköznapokon is eleszegethetjük csak, hogy ne feledjük az ünnepeket, vagy mert egyszerűen fini.

Imádom a túrót, ezért kénytelen voltam kerülgetni a témát, hogy valahogy hozzá kell jussak egy túrós kalácshoz, ami a sütés közben már aktivizálja a gondolataimat, hogyan is fogom a fogamat a puha tésztájába mélyeszteni. A Vámház körúti pékségbe jártam érte egy darabig, aztán a válság elvitte belőle a jó ízt és a sok tölteléket, ezért már csak kopott emlékeim voltak róla. És ahogy a szerelmem tömte a pocakjába kimondta magától "ez a kalács olyan, mint régen amit a piacon vettél, talán jobb is" és igen ezért is ünnepi ez a kalács, megtaláltam egy régen elveszettnek hitt ízt és saját magam alkottam meg. Gyere alkosd meg te is!

Hozzávalók 2db 50dkg-os kalácshoz:

finomliszt 50dkg

puha tea vaj 8dkg

tojássárgája 3db

porcukor 8dkg

citrom 1db

tej 2dl

élesztő 2dkg

vaníliás cukor 1cs

mazsola vagy aszalt áfonya 10dkg

Töltelék:

zsíros vagy fél zsíros túró 50dkg

tejföl 2evőkanál

porcukor 5dkg

vaníliás pudingpor főzős 2evőkanál

vaníliás cukor 1cs

Elkészítés:

A tej felét langyosítsuk meg tegyünk bele egy pici cukrot és oldjuk fel benne az élesztőt. Tegyük egy langyos helyre, hogy szépen elkezdjen habosodni. Közben a tészta többi hozzávalóját és a citrom reszelt héját is,  a maradék tej és a mazsola kivételével tegyük egy keverőtálba. Ha az élesztő szépen felhabosodott öntsük hozzá a liszthez és keverjük el, a maradék tejet szép lassan adagoljuk hozzá. Keverjük jól ki. Majd fedjük le egy konyharuhával és tegyük egy meleg helyre. Ha a térfogata a kétszeresére nőtt gyúrjuk bele az előre beáztatott mazsolánkat és tegyük megint egy meleg helyre. A túrótölteléket keverjük ki, ízlés szerint készíthetjük édesebbre és egy pici citromhéját is tehetünk bele.

Ha a tésztánk megkelt osszuk kétfelé. Nyújtsuk ki és a túrótöltelék felével kenjük meg a tésztát.

image_7.jpg
Tekerjük fel, mint egy palacsintát. Egy késsel vágjuk el hosszában félbe, de úgy, hogy az egyik végét ne vágjuk el. Ezután a két vágott fél tésztát csavarjuk össze egymással.

image_1_2.jpg
Tegyük kenyér sütő formába, vagy tűzálló tálba. Picit kenjük át tejjel kikevert tojásfehérjével és tegyük megint egy picit meleg helyre. A sütőt kapcsoljuk fel 180 fokra. Ha a formában is szépen megkelt a tésztánk, kenjük be még egy alkalommal a kalács tetejét és toljuk be a sütőbe. Pici vizet locsoljunk a sütőnkbe, hogy párás legyen a levegő .

Kb. 35-40perc alatt sül meg a kalácsunk.

image_5_2.jpg

 Imádok fantáziálni az elpusztításáról, és a legjobb, hogy most már bármikor ünnep napot varázsolhatok egy szürke hideg hétköznapra is.

Szólj hozzá