Húsvét után egy light desszert
Húsvét után ki ne szeretne valami kevésbé édeset, valami kevésbé hizlaló ki sütikét elnyamnyogni. És ha még egyszerű is akkor miért ne?
Imádok a túróval dolgozni, olyan lágy és olyan habos dolgokat lehet belőle kreálni nem kell tejszín se hozzá.
Hozzávalók:
a tésztához:
- étcsokoládé 45% 15dkg
- tojás 4db
- sótlan pucolt földimogyoró 10dkg
- alma 20dkg
- mandulaliszt 5dkg
- zabpehelyliszt 5dkg
- kakaópor 2dkg
- olíva olaj 2evőkanál
- folyékony édesítő vagy xilit
- szódabikarbóna 1/2 teáskanál
Krémhez:
- narancs 2db
- méz 6dkg
- túró 50dkg
- mascapone 25dkg
- tej 2dl
- hidegen keverhető vaníliás pudingpor 1cs (cukros vagy cukrozott)
- folyékony édesítő (vagy xilit)
Elkészítés:
Vegyünk egy kis lábast meg egy picivel nagyobb lábast. A nagyobbikba engedjünk egy kicsi vizet tegyük fel forrni, ha felforrt vegyük kicsi lángra tegyük bele a kisebbik lábast és abba pedig a csokit. Olvasszuk fel a csokit. Addig tegyük a mogyorót egy zacsiba és klopfolóval ütögessük meg, törjük össze apróra.Az almát hámozzuk meg és apró lyukú reszelőn reszeljük le. Majd tegyük egy tálba a tört mogyoróval és az összes többi hozzávalóval együtt.
Ha megolvadt a csoki akkor azt is szép lassan csurgassuk hozzá, majd keverjük össze. Az édesítőszert érdemes a csoki elkeverése után beletenni, mert a csoki édes, így nem tudod túl édesre keverni.
Ha sikerült elkeverni, akkor egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük a masszánkat, szépen egyenletesen simítsuk el és süssük meg 150 fokon 15-20 percig. Ha megsült vegyük le róla a sütőpapírt és ezzel a felével felfelé tegyük vissza a tepsibe. Majd tegyük félre hűlni.
Amíg hűl, elkészítjük a krémet.
A narancsok héját reszeljük le, a levét pedig nyomkodjuk ki egy másik tálkába. A túrót és a mascapone-t turmixoljuk szét, ha nincs turmixod, akkor a túrót apró lyukú szitán törjük át, majd adjuk hozzá a mascapone-t és gépi habverőgéppel habosítsuk össze őket. Nem kell olyan hatalmas térfogat növekedésre számítani, csak egy lágy krémet szeretnénk, öntsük hozzá a tejet, egy pici narancslevet, a vaníliás pudingport és ha kell édesítőt. És folytassuk tovább a habosítást.
Ha szép habos, könnyű a krémünk, adjunk hozzá egy kis narancshéjat és keverjük át.
A maradék narancslevet keverjük el a mézzel, egy pici narancshéjjal. Ezzel locsolgassuk meg a tésztánkat. Majd erre szépen oszlassuk el a krémünket. 1-2 órára mehet a hűtőbe aztán a pocakba :-)
Ugye milyen egyszerű? És még gyors is
Szerintem is