2015. ápr 10.

Húsvét után egy light desszert

írta: Hizlalda manufaktura
Húsvét után egy light desszert

Húsvét után ki ne szeretne valami kevésbé édeset, valami kevésbé hizlaló ki sütikét elnyamnyogni. És ha még egyszerű is akkor miért ne? 

Imádok a túróval dolgozni, olyan lágy és olyan habos dolgokat lehet belőle kreálni nem kell tejszín se hozzá.

image_5.jpg

Hozzávalók:

a tésztához:

  • étcsokoládé 45% 15dkg
  • tojás 4db
  • sótlan pucolt földimogyoró 10dkg
  • alma 20dkg
  • mandulaliszt 5dkg
  • zabpehelyliszt 5dkg
  • kakaópor 2dkg
  • olíva olaj 2evőkanál
  • folyékony édesítő vagy xilit
  • szódabikarbóna 1/2 teáskanál

Krémhez:

  • narancs 2db
  • méz 6dkg
  • túró 50dkg
  • mascapone 25dkg
  • tej 2dl
  • hidegen keverhető vaníliás pudingpor 1cs (cukros vagy cukrozott)
  • folyékony édesítő (vagy xilit)

Elkészítés:

Vegyünk egy kis lábast meg egy picivel nagyobb lábast. A nagyobbikba engedjünk egy kicsi vizet tegyük fel forrni, ha felforrt vegyük kicsi lángra tegyük bele a kisebbik lábast és abba pedig a csokit. Olvasszuk fel a csokit. Addig tegyük a mogyorót egy zacsiba és klopfolóval ütögessük meg, törjük össze apróra.Az almát hámozzuk meg és apró lyukú reszelőn reszeljük le. Majd tegyük egy tálba a tört mogyoróval és az összes többi hozzávalóval együtt.

image.jpg

Ha megolvadt a csoki akkor azt is szép lassan csurgassuk hozzá, majd keverjük össze. Az édesítőszert érdemes a csoki elkeverése után beletenni, mert a csoki édes, így nem tudod túl édesre keverni.

image_2.jpg

Ha sikerült elkeverni, akkor egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük a masszánkat, szépen egyenletesen simítsuk el és süssük meg 150 fokon 15-20 percig. Ha megsült vegyük le róla a sütőpapírt és ezzel a felével felfelé tegyük vissza a tepsibe. Majd tegyük félre hűlni.

image_4.jpg

Amíg hűl, elkészítjük a krémet.

A narancsok héját reszeljük le, a levét pedig nyomkodjuk ki egy másik tálkába. A túrót és a mascapone-t turmixoljuk szét, ha nincs turmixod, akkor a túrót apró lyukú szitán törjük át, majd adjuk hozzá a mascapone-t és gépi habverőgéppel habosítsuk össze őket. Nem kell olyan hatalmas térfogat növekedésre számítani, csak egy lágy krémet szeretnénk, öntsük hozzá a tejet, egy pici narancslevet, a vaníliás pudingport és ha kell édesítőt. És folytassuk tovább a habosítást.

image_3.jpg

Ha szép habos, könnyű a krémünk, adjunk hozzá egy kis narancshéjat és keverjük át.

A maradék narancslevet keverjük el a mézzel, egy pici narancshéjjal. Ezzel locsolgassuk meg a tésztánkat. Majd erre szépen oszlassuk el a krémünket. 1-2 órára mehet a hűtőbe aztán a pocakba :-)

Ugye milyen egyszerű? És még gyors is

Szerintem is

Szólj hozzá