2015. ápr 06.

Egyszerű,de nagyszerű csoki dísz

írta: Hizlalda manufaktura
Egyszerű,de nagyszerű csoki dísz

Húsvét környékével minden háziasszony megőrül, aki szeret sütni az nagyon aki nem szeret sütni az csak kicsit, de azért ő is betér karácsony után újra a boltba a valamit sütni kéne gondolattal. Nagy a rohanás és a sütike tetejére kéne valami díszecske, ami nem bonyolult és mutat is. Ilyenkor örömmel használjuk a szakácsok körében csak "egér szarnak" nevezett csoki darát. Mutatnék egy trükköt ami hátha másnak is tetszene, borzasztóan egyszerű és jobban is néz ki szerintem, mint az "egér szar".

Teljesen véletlenül találtam rá egy hatalmas bénázás alkalmával.

Szóval nem kell hozzá más, mint egy tepsi vagy egy tálca, egy tábla minimum 40%-os étcsokoládé, és egy férfi embertől elcsórt tiszta még használatban nem lévő spakli. (ez lesz a legnagyobb munka :-) )

Hát akkor ha minden megvan lássunk hozzá.

Vegyünk két pindurka lábast, egy kisebbet és egy hangyányival nagyobbat. A nagyobb edénybe engedjünk vizet és tegyük fel forrni, ha felforrt a víz akkor tegyük bele a kicsi lábaskánkat(ez a vízgőz feletti olvasztás, vagy vízfürdő) és ha csak egy tepsink van akkor a tábla csokinak a felét. Vegyük kis lángra a tűzhelyet és olvasszuk fel a csokoládét. Ha ez megtörtént, akkor fordítsuk meg a tálcánkat vagy a tepsinket. Legyen teljesen tiszta, száraz és zsír mentes.

img_0520.JPG

Kapirgáljuk ki a csokinkat rá, és a spaklival gyorsan kezdjük el szét kenegetni rajta, mint a vajat a kenyéren, minél vékonyabbra. Ha ez megvan már csak várnunk kell.

img_0521.JPG

Dermedjen meg szépen a csoki, akár hűtőbe is tehető, csak ha kiveszed várj vele egy pár percet mielőtt leforgácsolnád. Én csak a kamrába szoktam berakni ilyenkor úgy 10 percre, de nyáron természetesen kell a hűtő.

Most pedig forgácsoljunk! A spaklival lassan óvatosan nyúlj a csoki alá és határozott mozdulattal kezd el tolni a csokit.

És ni ni tekeredik a kis csoki szivarka :-) persze lesznek kis forgácsok is, de én azokat is imádom használni.

 
img_0524.JPG

Külön szedheted a kis forgácsokat a nagy forgácsoktól és hűtőben tárolva gyönyörűen eláll.


img_0525.JPG

Ha kifehéredne a hosszabb idejű tárolás folyamán, ne ijedj meg az csak a kakaóvaj ami kicsapódott, újra felolvasztva és  elkészítve megint egynemű lesz. Tejszínes kávé tetejére, a sütikéid tetejére tökéletes dísz lehet.

Szólj hozzá