Vasárnapi csavart kalács
A vasárnapi zárva tartásnak hála a családot megleptem egy kis kaláccsal reggelire. Igaz csak reggel 10-re lett kész, de ők nagyon türelmesen megvárták, hogy felfalhassák.
Szerintem a keltésztánál kevés fantasztikusabb dolog van a konyhában. Imádom készíteni, és imádom az illatát is. Kis törődést igényel, de meghálálja, neki bizony lelke van. A kalácsról azt hihetjük nagyon nehéz, de én ezt most megcáfolom, a kis élesztőnk lelkét kell ápolnunk, picit oda figyelünk, hogy jól érezze magát és garantált a család részéről a folyamatos "rájárás". Addig nem nyugszanak amíg egy morzsa is van belőle.
Hozzávalók 2 db 25dkg-os kalácshoz: ( jobb kettővel kezdeni, hogy mindenkinek jusson)
finomliszt 40dkg
rétesliszt 10dkg
vaj a tésztába 8dkg
porcukor 8dkg
vaníliás cukor 1cs
narancs 1db
mazsola 10dkg
tojás 3db
tej 2,5dl
élesztő 1/2cs
a fahéjas krémhez:
őrölt fahéj 1/4cs
vaj 12dkg
porcukor 8dkg
a kakaós krémhez:
vaj 12dkg
porcukor 8dkg
kakaópor 3dkg ( de ha csokisabban szeretnénk lehet több is, vagy akár reszelt csoki is mehet bele)
Elkészítés:
A tejből 1dl-be keverjünk el egy pici cukrot, langyosítsuk meg ( ne süsse a kezünket) és oldjuk fel benne az élesztőt. Pici lisztet keverjünk még el benne és tegyük egy meleg helyre. Szépen fel fog habosodni, megnövekedik a tálban. Tegyük egy tálba a maradék lisztet, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját és a narancs reszelt héját. Ha az élesztőnk elkezdett éledni, szépen felhabosodott akkor azt is keverjük hozzá és a maradék tejet csurgassuk bele. Ha van dagasztógépünk akkor azzal, ha nincs akkor kézzel addig gyúrjuk, amíg elkezdi szépen összeszedni magát az edényfaláról. Nem csirizes, hanem sima felületű picit ragacsos, és összeszedi szépen az edény falára tapadó tészta darabokat. Majd fedjük le egy konyha ruhával és tegyük egy meleg helyre. Az élesztőnk megint csodát tesz, megnöveli a tésztánkat. A mazsolákat addig picit áztassuk be. Ha a tészta megnövekedett akkor gyúrjuk bele a leszűrt, beáztatott mazsolát és tegyük megint vissza a meleg vackunkba, hogy megint megnövekedjen. Addig a krémekhez a vajat habosítsuk ki a porcukorral és kakaóval, vagy a fahéjjal. Ha a tésztánknál megint eljött az idő, akkor szedjük ketté. Nyújtsuk ki úgy 1cm vastagságúra.
Kenjük meg a kiválasztott krémmel egyenletesen.
És tekerjük fel, mint egy palacsintát. Én egy formában sütöttem, ezért figyeltem rá, hogy a feltekert tésztám ne legyen hosszabb a formánál.
Most a kis tekercsünket vágjuk hosszában félbe, de úgy, hogy a az egyik végét ne vágjuk át.
Most egyszerűen csak kezdjük el tekerni a két tésztát külön, külön, hogy kicsit csavarodjon meg.
Majd a két csavart tészta részt csavarjuk össze, hogy egy csavart tészta darabunk legyen.
Ha megvan, vagy tegyük a sütőpapírral bélelt tepsinkbe, vagy a formánkba.
A tészta másik felével ugyan így járunk el.
Az egyik tojásfehérjét keverjük el egy pici tejben és ezzel kenjük meg a kalácsok tetejét. Tegyük megint egy meleg vacokba, hogy az élesztőnk újra működésbe lendüljön.
Ha a tészta megint szépen megkelt, akkor megint kenjük meg a tejes tojásfehérjével, én megszórtam egy kis barna cukorral is, hogy ropogósra süljön a tetején.
Majd tegyük be egy 180 fokos előmelegített sütőbe. Ha tehetjük, akkor egy kis tepsibe rakjunk be egy kis vizet, hogy legyen picit párás a levegő a sütőben. Kb.30-40 perc alatt fog elkészülni.
Ne essünk neki azonnal, egy picit állnia kell, de megéri várni.