2015. nov 23.

Vasárnapi csavart kalács

írta: Hizlalda manufaktura
Vasárnapi csavart kalács

image_7_1.jpg
A vasárnapi zárva tartásnak hála a családot megleptem egy kis kaláccsal reggelire. Igaz csak reggel 10-re lett kész, de ők nagyon türelmesen megvárták, hogy felfalhassák.

Szerintem a keltésztánál kevés fantasztikusabb dolog van a konyhában. Imádom készíteni, és imádom az illatát is. Kis törődést igényel, de meghálálja, neki bizony lelke van. A kalácsról azt hihetjük nagyon nehéz, de én ezt most megcáfolom, a kis élesztőnk lelkét kell ápolnunk, picit oda figyelünk, hogy jól érezze magát és garantált a család részéről a folyamatos "rájárás". Addig nem nyugszanak amíg egy morzsa is van belőle.

Hozzávalók 2 db 25dkg-os kalácshoz: ( jobb kettővel kezdeni, hogy mindenkinek jusson)

finomliszt 40dkg

rétesliszt 10dkg

vaj a tésztába 8dkg

porcukor 8dkg

vaníliás cukor 1cs

narancs 1db

mazsola 10dkg

tojás 3db

tej 2,5dl

élesztő 1/2cs

a fahéjas krémhez:

őrölt fahéj 1/4cs

vaj 12dkg

porcukor 8dkg

a kakaós krémhez:

vaj 12dkg

porcukor 8dkg

kakaópor 3dkg ( de ha csokisabban szeretnénk lehet több is, vagy akár reszelt csoki is mehet bele)

Elkészítés:

A tejből 1dl-be keverjünk el egy pici cukrot, langyosítsuk meg ( ne süsse a kezünket) és oldjuk fel benne az élesztőt. Pici lisztet keverjünk még el benne és tegyük egy meleg helyre. Szépen fel fog habosodni, megnövekedik a tálban. Tegyük egy tálba a maradék lisztet, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját és a narancs reszelt héját. Ha az élesztőnk elkezdett éledni, szépen felhabosodott akkor azt is keverjük hozzá és a maradék tejet csurgassuk bele. Ha van dagasztógépünk akkor azzal, ha nincs akkor kézzel addig gyúrjuk, amíg elkezdi szépen összeszedni magát az edényfaláról. Nem csirizes, hanem sima felületű picit ragacsos, és összeszedi szépen az edény falára tapadó tészta darabokat. Majd fedjük le egy konyha ruhával és tegyük egy meleg helyre. Az élesztőnk megint csodát tesz, megnöveli a tésztánkat. A mazsolákat addig picit áztassuk be. Ha a tészta megnövekedett akkor gyúrjuk bele a leszűrt, beáztatott mazsolát és tegyük megint vissza a meleg vackunkba, hogy megint megnövekedjen. Addig a krémekhez a vajat habosítsuk ki a porcukorral és kakaóval, vagy a fahéjjal. Ha a tésztánknál megint eljött az idő, akkor szedjük ketté. Nyújtsuk ki úgy 1cm vastagságúra.

image_9.jpg

Kenjük meg a kiválasztott krémmel egyenletesen.

image_1_3.jpg

És tekerjük fel, mint egy palacsintát. Én egy formában sütöttem, ezért figyeltem rá, hogy a feltekert tésztám ne legyen hosszabb a formánál.

image_2_3.jpg
Most a kis tekercsünket vágjuk hosszában félbe, de úgy, hogy a az egyik végét ne vágjuk át.

image_3_2.jpg
Most egyszerűen csak kezdjük el tekerni a két tésztát külön, külön, hogy kicsit csavarodjon meg.

image_4_3.jpg
Majd a két csavart tészta részt csavarjuk össze, hogy egy csavart tészta darabunk legyen.

image_5_3.jpg
Ha megvan, vagy tegyük a sütőpapírral bélelt tepsinkbe, vagy a formánkba.

A tészta másik felével ugyan így járunk el.

image_6_2.jpg

Az egyik tojásfehérjét keverjük el egy pici tejben és ezzel kenjük meg a kalácsok tetejét. Tegyük megint egy meleg vacokba, hogy az élesztőnk újra működésbe lendüljön.

Ha a tészta megint szépen megkelt, akkor megint kenjük meg a tejes tojásfehérjével, én megszórtam egy kis barna cukorral is, hogy ropogósra süljön a tetején.

Majd tegyük be egy 180 fokos  előmelegített sütőbe. Ha tehetjük, akkor egy kis tepsibe rakjunk be egy kis vizet, hogy legyen picit párás a levegő a sütőben. Kb.30-40 perc alatt fog elkészülni.

image_8.jpg

Ne essünk neki azonnal, egy picit állnia kell, de megéri várni. 

 

Szólj hozzá