2015. sze 06.

Te jóó ég, ez igen csokis keksz!

írta: Hizlalda manufaktura
Te jóó ég, ez igen csokis keksz!

026_1.JPG
Mostanság keksz lázban égünk itthon, egyrészt a munkahelyemen is kutatjuk a tökéletes kekszet, másrészt az iskola elkezdődött és ez pont az uzsidobozba illeszthető ki nasi.

A most veletek is megosztott keksz recept az én szerelmem kedvence itthon. Nem szereti ha nagyon száraz, porhanyós a keksz, azt szereti ha egy kicsit mázgás. Persze ehhez sok csoki kell, de ez természetesen nem akadály, így is le tudja szuszakolni a pocakjába fő,hogy legyen mancsos mázgás az a keksz.

Hát lássunk neki.

Hozzávalók:

minimum 40% étcsoki 17dkg

vaj 5dkg

tojás 2db

barna cukor (vagy kristálycukor) 20dkg

vaníliás cukor 5dkg

liszt 5dkg

sütőpor 1/3 cs

presszó kávé 1 evőkanál

fehércsoki 20dkg

pörkölt dió durvára vágva 10dkg

só 1 csipet

A vajat és az étcsokoládét olvasszuk fel, én a mikróban szoktam az olvasztó programon. A két tojáshoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot,sót és a barna cukrot majd egy robotgép segítségével keverjük ki habosra.Szeretek barna cukorral kekszet sütni kicsit karamellás lesz az íze, de a kristálycukor is megteszi a kívánt hatást.  Egészen ki fog fehéredni, adjuk hozzá a lisztet, sütőport,a kávét, durvára vágott diót, a durvára tört fehér csokit és az olvasztott vajas csokoládét is.Az olvasztott csokival vigyázzunk ne legyen túl forró, ha kell kicsit tegyük félre hűlni mielőtt bele keverjük a masszába.De ha minden tökéletes akkor keverjük össze és tegyük a hűtőbe egy órára pihenni. 

Ha ez megvan. Melegítsük elő a sütőt 170 C fokra. A tepsibe tegyünk sütőpapírt és a masszánkból vizes kézzel formázzunk diónyi gombócokat. Ne rakjuk egymáshoz túl közel, mert sütés közben ezek a finomságok szépen ki fognak lapulni. Ha megvannak a kis golyócskáink akkor mehetnek a sütőbe, kb. 10 percet kell őket sütni. Elfognak lapulni és kissé repedezett lesz a felszíne. Ne süssük túl, mert az éget csoki nem finom. Amikor kivesszük a tetején a kis repedezett részek ropogósnak tűnnek, de ha megnyomjuk őket akkor be akarnak süppedni, na ekkor jó. Nem is tudjuk egyből levenni a sütőpapírról, mert még folyósak, egy picit várni kell. Az éhes dögkeselyűket még tartsuk távol, mert csúnya kis hólyagok lesznek a nyelvükön. 15perc hűlés után már mozdíthatóak, és másnapra ha marad, akkor egy pohár tejjel érdemes elszopogatni egyet.HA marad!

023_1.JPG

Hát nem gyönyörű?

 

Szólj hozzá