2016. jan 19.

Marlenka ami nem bolti

írta: Hizlalda manufaktura
Marlenka ami nem bolti

csokis_marlenka_68.JPGA marlenkát ismerjük már jól, nem igen kell bemutatni senkinek, mindenki sóhajtozott már egy kávézóban, hogy enne még egy szeletet. Sajnos az igazi receptet hét pecsét alatt őrzik az Örmények, (jól teszik) de a receptem nagyon nagy hasonlóságot mutat. És ha szabad ezt kijelentenem ez talán még finomabb is!

Hozzáteszem ez a süti nem az a fajta, hogy csak keverek kettőt rajta és már kész is, kell bele rakni egy kis energiát, de ezt biztos informátoroktól tudom, hogy megéri!! Na jó bevallom én is ettem belőle pár kockát már :-)

Hozzávalók:

Tészta:

2egész tojás

4 evőkanál méz

5dkg vaj

2 evőkanál kakaópor

15dkg cukor

1 teáskanál szódabikarbóna

Krémhez:

6dl tej

6 csapott evőkanál liszt

3cs. vaníliás cukor

10dkg méz

10dkg porcukor

25dkg vaj

2 tojássárgája

Elsőként elkészítjük a tésztát. Egy nagyobb lábasba tegyünk bele vizet, majd tegyünk bele egy másik lábast ami kicsivel kisebb, mint a másik. A felső edénykébe tegyük bele a tésztához szükséges vajat, mézet, kakaót, cukrot.Ha tudjuk állandóan keverni akkor mehet bele a tojás is és a szódabikarbóna is, ha nem akkor

csokis_marlenka_1.JPG

ha a vaj elolvadt adjuk hozzá a tojásokat és a szódabikarbónát.

A szódabikarbónától szépen fel fog habosodni.Nem kell sokáig forralni, csak amíg a cukor nagyja felolvad.

csokis_marlenka_6.JPG

Hagyjuk kihűlni ezt a kakaós masszát, hogy kéz meleg legyen, majd csurgassuk hozzá a kimért liszthez.

csokis_marlenka_24.JPG

Gyúrjuk össze és osszuk el 7 egyenlő kis gombóckává.Jól belisztezett munka asztalon nyújtsuk ki őket egészen vékonyra ez kb. 2-3 mm vastagságot jelent. Sütőpapíron süssük meg kb. 180 fokon 5 percig. Akkor jó, amikor kis buborékok lesznek a tészta felületén ahogy sül. De az sem baj ha túl sült, mert úgyis megpuhul.

csokis_marlenka_32.JPGHa megsültek a lapok hagyjuk kihűlni őket. Közben elkészítjük a krémet is.

csokis_marlenka_54.JPGA tejben habverő segítségével keverjük el a lisztet és a vaníliás cukrot. Főzzük sűrű krémé állandó keverés közben. Tegyük félre hűlni. Ha teljesen kihűlt akkor a vajhoz adjuk hozzá a porcukrot és habverőgép segítségével habosítsuk ki. Adjuk hozzá a tojások sárgáját majd a kihűlt főzött krémet is. A géppel habosítsuk tovább.csokis_marlenka_45.JPG

Egészen lágy krémet fogunk kapni. Ha édesebben szeretjük, akkor adjunk hozzá még cukrot. Ha benne van a főzött krém is adjuk hozzá a mézet, hogy még lágyabb legyen a krém.

csokis_marlenka_50.JPGMost jöhet az összeállítás.

A tésztáknak a széle ha picit girbe-gurba azt nyessük le és tegyük félre. Nagyjából szabjuk hasonló méretűre a lapokat. A széleket tegyük bele egy turmix gépbe és csináljunk belőle morzsát.

csokis_marlenka_64.JPGHa megvan a morzsa, akkor már nagyon közel vagyunk a végéhez. Jöhet egy lap, mehet rá egy kis krém, jöhet egy másik lap mehet rá megint egy kis krém amíg el nem fogy. A lényeg, hogy a legutolsó lap tetejére is krém kerüljön és azt szórjuk meg a darált morzsával. 

csokis_marlenka_70.JPG

Próbáljuk meg dugdosni egy fél napot és utána ráengedhetjük az éhes szájakat a falatozásra. 

Puha, szaftos, isteni és mi készítettük. Megéri bíbelődni vele.

csokis_marlenka_71.JPG

Szólj hozzá

süti sütemény