Fiókpakolás eredménye: mogyoró csokis süti gluténmentesen!
Nagy pakolásra szántam magamat a konyhaszekrényben és sok megkezdett csomagolású termékekre leltem a fiókban. Persze éppen csak zörög valami a zacskó alján, ami a halálom és általában ez egy egyenes út szokott lenni a kuka felé, de most izgalmas dolgokra leltem és hát olyan régen sütöttem, hogy azonnal édességprogramra kapcsolt az agyam.
Ugye mondanom sem kell, mindenki nagy örömére. És hát a végeredmény egész finom lett, úgyhogy a receptet elmentettem a memóriába.
Hozzávalók:
8 tojás
15 dkg étcsokoládé (nekem csokinyuszi és csokitojás is hozzá csapódott)
12dkg rizsliszt
15dkg sótlan földimogyoró
5 dkg darált dió
2 cs vaníliás cukor
1/2 rúd vanília
0,5l tejszín
2 dl tej
1,5 evőkanál főzős vanília puding
1 teáskanál szódabikarbóna
16dkg cukor + 6dkg a pudingba
A tojásokat szedjük ketté, és a tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, a tojásfehérjét pedig verjük kemény habbá. A habos sárgájához adjuk hozzá a rizslisztet,szódabikarbónát és a darált diót. Majd a tojáshabot, de két részletben. Tulajdonképpen piskótát gyártunk. És meg kell mondjam olyan könnyű a rizslisztből a piskóta, hogy nagy a valószínűsége, hogy marad a konyhámban. Ha összekevertük mehet egy sütőpapíros tepsibe majd a sütőbe 175 fokra, ha utálunk piskótát ketté vágni akkor a masszát szedjük ketté és két különálló lap formájában süssük meg.
A csokiból vegyünk ki egy kicsit majd csoki reszeléknek a tetejére. A mogyorót pedig daraboljuk át. A tejet tegyük fel melegedni a cukorral és készítsük el a vaníliás pudingot, tegyük félre hűlni. A tejszínből melegítsünk fel 2 dl mennyiséget,húzzuk félre és tegyük bele a maradék csokoládét olvadni. A kihűlt piskóta lapon kenegessük el a felét és szórjuk meg a mogyoró felével.
A tejszínhabot verjük fel kemény habbá a vaníliarúd kikapart belsejével és a vaníliás cukorral. A kihűlt pudingunkat kicsit keverjük át egy kézi habverőgéppel majd a tejszínhabot is keverjük bele. Ennek a habnak a felét is osszuk el a mogyorós rétegre.
Jöhet a második piskótalap. Kenjük meg a csokival, halmozzuk rá a vaníliás habot és nem egyenletesen oszlassuk össze őket, hogy kicsit csíkos, kicsit rusztikus legyen.
Jöhet rá a mogyoró és a csoki forgács. Hagyjuk hűlni úgy 2-3 órát, addig próbáljunk nem sokat gondolni az első falatra. A csoki és a mogyoró páros örök klasszikus, soha nem lehet megunni.
Szerintem rakok még rendet a fiókban :-) ha ilyen lesz a végeredménye.