2015. máj 03.

Epret a pitébe!

írta: Hizlalda manufaktura
Epret a pitébe!

20150423_093904.jpg
A pite minden töltelékkel jó, de én alig várom már a nyarat, hogy egy kicsit a megszokott meggyes, vagy almás vagy túrós vagy mákos pite helyett egy kis akcióba lendüljek valami izgi kis töltelékkel, hogy láthassam a szemekben a csillogást, hogy jééé ezt még sosem ettem ilyen formában :-)

És most, hogy topog a küszöbön a  friss gyümölcsök ideje akkor kezdjük a sort az eperrel. Pitébe vele...

Hozzávalók:

liszt 60dkg

margarin 40dkg

porcukor 20dkg

tojássárgája 6db

töltelékbe:

túró 1kg

vaníliás cukor 2cs

porcukor 15dkg

1db citrom reszelt héja

eper 1kg

kristálycukor 15dkg

főzős vaníliás puding 1cs

Elkészítés:

Az epret tegyük egy lábasba, szórjuk rá a cukrot és főzzük fel. Nem kell órákig rotyogtatni éppen hogy csak forrjon fel, engedje ki a levét. Majd a pudingpor 2/3-át keverjük ki egy kevés vízzel és ezzel sűrítsük be. Lekvár sűrűsége kell, hogy legyen.

11174719_630668910368486_5141619074825698957_o.jpg

Tegyük félre hűlni.

Jöhet a tészta. A lisztet keverjük össze a porcukorral és tegyük bele a lágy vajat. A kezünket összedörzsölgetve morzsoljuk el a vajat a lisztben. Ha ez megvan adjuk hozzá a tojások sárgáját és gyúrjuk össze. A pite tésztának egy nagy titka van, nem gyurmázgatjuk órákon át. Csak ennyi. Amint ez a tészta összeállt már mehet is a hűtőbe egy picit állni. Addig a túró is átalakul töltelékké. A túróhoz reszeljük hozzá a citrom héját, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, porcukrot és a maradék vaníliás pudingport. Aki szereti a mazsolát tehet bele azt is.A tésztát vegyük ki a hűtőből, szedjük félbe. Az egyik felet nyújtsuk ki, béleljük ki vele a tepsinket, vágjuk le késsel a kilógó részeket.Villával szurkáljuk meg és előmelegített 165 fokos sütőben süssük 6-8 percig, amíg el nem kezd picit színesedni a tészta.

Vegyük ki és terítsük rá a túrótölteléket, majd mehet rá az eper is.

11047929_630670017035042_3261828443961114038_o.jpg

Szépen egyengessük el rajta. 

Nyújtsuk ki a tészta másik felét, és borítsuk be vele a süti tetejét.

11159913_630670620368315_6184681683769827403_o.jpg

Kenjük meg  a tetejét tojássárgájával, kicsit megszoktam karcolgatni a tetejét egy villával, csak úgy díszítésnek vagy mi, és megszurkálom, hogy legyen hol kijöjjön a gőz.

11187203_630671243701586_8804185638775777665_o.jpg

Mehet a sütőbe vissza úgy 20-25percre.

Ha kész van vegyük ki. Sajnos azon kívül, hogy felfogjuk falni az egész tepsit és csúnyán le fogjuk enni magunkat van egy másik rossz hírem,ez nem az a pite amit melegen tömünk magunkba. Ha szép egyenletes szeleteket szeretnénk vágni,akkor itt bizony ki kell várni, hogy a süti teljesen kihűljön. De ha senkit sem érdekel a szép szelet akkor megéri kockáztatni, csak vegyünk fel egy olyan pólót előtte amit nem sajnálunk leenni.

Szólj hozzá