Epret a pitébe!
A pite minden töltelékkel jó, de én alig várom már a nyarat, hogy egy kicsit a megszokott meggyes, vagy almás vagy túrós vagy mákos pite helyett egy kis akcióba lendüljek valami izgi kis töltelékkel, hogy láthassam a szemekben a csillogást, hogy jééé ezt még sosem ettem ilyen formában :-)
És most, hogy topog a küszöbön a friss gyümölcsök ideje akkor kezdjük a sort az eperrel. Pitébe vele...
Hozzávalók:
liszt 60dkg
margarin 40dkg
porcukor 20dkg
tojássárgája 6db
töltelékbe:
túró 1kg
vaníliás cukor 2cs
porcukor 15dkg
1db citrom reszelt héja
eper 1kg
kristálycukor 15dkg
főzős vaníliás puding 1cs
Elkészítés:
Az epret tegyük egy lábasba, szórjuk rá a cukrot és főzzük fel. Nem kell órákig rotyogtatni éppen hogy csak forrjon fel, engedje ki a levét. Majd a pudingpor 2/3-át keverjük ki egy kevés vízzel és ezzel sűrítsük be. Lekvár sűrűsége kell, hogy legyen.
Tegyük félre hűlni.
Jöhet a tészta. A lisztet keverjük össze a porcukorral és tegyük bele a lágy vajat. A kezünket összedörzsölgetve morzsoljuk el a vajat a lisztben. Ha ez megvan adjuk hozzá a tojások sárgáját és gyúrjuk össze. A pite tésztának egy nagy titka van, nem gyurmázgatjuk órákon át. Csak ennyi. Amint ez a tészta összeállt már mehet is a hűtőbe egy picit állni. Addig a túró is átalakul töltelékké. A túróhoz reszeljük hozzá a citrom héját, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, porcukrot és a maradék vaníliás pudingport. Aki szereti a mazsolát tehet bele azt is.A tésztát vegyük ki a hűtőből, szedjük félbe. Az egyik felet nyújtsuk ki, béleljük ki vele a tepsinket, vágjuk le késsel a kilógó részeket.Villával szurkáljuk meg és előmelegített 165 fokos sütőben süssük 6-8 percig, amíg el nem kezd picit színesedni a tészta.
Vegyük ki és terítsük rá a túrótölteléket, majd mehet rá az eper is.
Szépen egyengessük el rajta.
Nyújtsuk ki a tészta másik felét, és borítsuk be vele a süti tetejét.
Kenjük meg a tetejét tojássárgájával, kicsit megszoktam karcolgatni a tetejét egy villával, csak úgy díszítésnek vagy mi, és megszurkálom, hogy legyen hol kijöjjön a gőz.
Mehet a sütőbe vissza úgy 20-25percre.
Ha kész van vegyük ki. Sajnos azon kívül, hogy felfogjuk falni az egész tepsit és csúnyán le fogjuk enni magunkat van egy másik rossz hírem,ez nem az a pite amit melegen tömünk magunkba. Ha szép egyenletes szeleteket szeretnénk vágni,akkor itt bizony ki kell várni, hogy a süti teljesen kihűljön. De ha senkit sem érdekel a szép szelet akkor megéri kockáztatni, csak vegyünk fel egy olyan pólót előtte amit nem sajnálunk leenni.