2015. ápr 26.

Almás mákos krémes ami kötelező és nem csak karácsonykor

írta: Hizlalda manufaktura
Almás mákos krémes ami kötelező és nem csak karácsonykor

20150423_091905.jpg

A mákos az nagy favorit nálam, imádom minden formában. Télen minél töményebben, most ahogy melegszik az idő akkor már kiegészítem egy kis gyümölccsel. Nekem nem kell karácsony a mákhoz, szerintem aki rajong a mákért az is így gondolja.

Ebben a receptben a mák nem  mint töltelék van jelen, hanem a tészta egyik alappillére. Nagyon szaftos és isteni finom. Ki kell próbálni.

Hozzávalók:

A tésztához:

15dkg margarin

20dkg porcukor

25dkg darált mák

7db tojás

12,5dkg darált dióbél

1/2cs. sütőpor

A töltelék:

1kg alma

2 evőkanál főzős vaníliás pudingpor

őrölt fahéj 1kávéskanál

1cs vaníliás cukor

10dkg cukor

1db citrom

2dl tejszín

3dl tej

1cs hidegen keverhető vaníliás puding

Elkészítés:

Az almákat hámozzuk meg,vágjuk vékony szeletekre. Tegyük egy edénybe, szórjunk rá egy pici fahéjat, vaníliás cukrot, cukrot, reszeljük rá a citromhéját és nyomkodjuk rá a levét is. Főzzük fel, ha kiengedte a levét akkor a főzős vaníliás pudingporral sűrítsük be. Nem kell halálra főzni, éppen csak felforrjon. Tegyük félre hűlni.

Addig a tojásokat válasszuk szét.

A vajat a porcukorral habverőgép segítségével habosítsuk ki, majd adjuk hozzá egyenként a tojássárgáját.

image_1.jpg

Közben folyamatosan keverjük. Egy nagyon habos nagyon könnyű masszát fogunk kapni.

image.jpgAdjuk hozzá a darált diót, a darált mákot és a sütőport. Keverjük össze. A tojások fehérjéit verjük fel habbá és óvatosan forgassuk bele a masszánkba.image_2.jpgOsszuk el 3 felé és sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük meg 160 fokos sütőben.

Ha megsült tegyük félre hűlni. image_4.jpgA tejjel keverjük ki a pudingport és robotgépben habosítsuk ki. Egészen ki fog fehéredni. A tejszínt verjük habbá és óvatosan keverjük bele a vaníliás krémbe.Jöhet a rétegzés. Egy tészta,rá az alma fele, majd a krém 1/3-a, megint tészta, alma és a krém.

image_5.jpg

A tetején én kis hullámosra szoktam eloszlatni a krémet, nem szeretem ha nagyon sima, de ez ízlés kérdése, majd legvégül nagyon picurka fahéjat szitálok rá, csak a színe kedvéért. Egy kicsit tegyük hűtőbe, majd jöhet a felfalás...És ha szükséges az étkezésre figyelni akkor ez a süti bizony gluténmentes.

20150423_091839.jpg 

Szólj hozzá