Panna cotta tápiókával, amaréna meggyel
Miért választottam a tápiókát? Mert izgalmas,egyszerű elkészíteni és méltatlanul kevesen ismerik. Hidd el otthon előrukkolsz ezzel a desszerttel és mindenki kérdőn nézz majd rád,honnan szerezted ezt az ötletet. Azt hiszik megszakadtál a nagy melóba miközben ezt készítetted, de te közben kuncogsz magadban hogy ahaaaa…és nem utolsó sorban gluténmentes..
Hozzávalók 4 fő részére:
- mirelit vagy friss magozott meggy 0,25kg
- mandula likőr 5cl
- kristálycukor 25dkg
- tápiókagyöngy 10dkg
- tejszín 4dl
- tej 4dl
- vanília rúd 1db
- zselatin (por) 1,5dkg (1,5 teáskanál)
A meggyet előző este meglocsoltam a mandulalikőrrel, és adtam hozzá 10dkg cukrot is. Ha mirelit meggyet használtok akkor nem is kell teljesen kiolvasztani.Ha esetleg gyerek is falatozna belőle akkor a mandula aroma is megteszi, csak akkor picivel több cukrot tegyetek hozzá. Betettem a hűtőbe hogy jól megszívja magát. Másnap feltettem egy lábasba vizet egy pici sóval, a felhasított vanília rúddal és 5dkg cukorral, amikor felforrt beletettem a tápiókát,kicsit kisebb lángra kell venni a tűzhelyet és néha bele kevergetve addig kell főzni amíg kicsi zselé golyócskák nem lesznek belőle. Addig a tejet és a tejszínt a maradék cukorral felmelegítettem és feloldottam benne a zselatint. Ha a kis zselé golyócskák elkészültek, leszűrtem őket, kicsit átmostam és beletettem a tejszínes főzetembe. Kis szilikon formákba töltöttem a "keverékemet", de ha neked nincs otthon akár üres joghurtos dobozkába is töltheted. Betettem a hűtőbe, hogy szépen megdermedjen. Amikor eljön az idő, hogy bemutasd a csillogó szemű családnak a mai alkotásod, akkor első lépésként tégy egy kis meggyet a tányér közepére, ne legyenek egymáson csak szépen egy sorban és ha lehet kerek formában, én tettem egy házi csokis kekszet erre a kupacra ( a receptjét megmutatom nektek is) de akár bolti csokis keksz is lehet, csak valami puhább állagút válasszatok. De kanyarodjunk vissza, szóval a keksz két okból is jó lesz, egyrészt izgalmas lesz, hogy evéskor egy másfajta állagú falatkát ropogtatsz,másrészt a kis remegős panna cottád biztos alapokon nyugszik. Ha üres joghurtos dobozkába töltötted a keverékedet, akkor csak késsel vágd szépen körbe a formádat, majd fordítsd meg, hogy a dobozka alja nézzen felfelé, majd egy határozott mozdulattal szúrj bele egy kisebb kést és picit fordítsd el a kés pengéjét. Ez azért kell, hogy levegőt engedj a krémed alá, így könnyebben kicsúszik a dobozból. Óvatosan irányítsd a kekszed tetejére. És egy csavar a végére, de csak akkor ha tényleg van még kedved. Ha van otthon egy evőkanál mákod egy picike kis edénykében lassú tűzön pirítsd meg de csak óvatosan, csak hogy az íze jobban kijöjjön. Ha úgy érzed elég, akkor 3 evőkanál mézet locsolj rá. Kicsit felhabosodik és már zárd is el a gázt. A kupackád tetejére tegyél egy gombóc vanília fagyit és ezzel a mézes, langyos, sült mákos öntettel locsold meg.De akár bele is keverheted a fagyiba amikor meghűlt. Én ezt tettem.Nekem a kertben van egy kis évelő árvácska bokorka, lecsippentettem róla egy pár virágot. És nyugalom ehető virág, baj nem lesz belőle, csak szépséges alkotás. Teljes az összhang...
És itt a végeredmény