2017. okt 23.

Illatozó vaníliás kifli

írta: Hizlalda manufaktura
Illatozó vaníliás kifli

22710350_123100148380291_6817594097964941312_n.jpgNincs is jobb, mint saját készítésű péksüteményt falni, forrón-langyosan vagy akár másnap. Figyelem! Torkos családtagok lebzselése a konyhában mellékhatásként jelentkezhet! 

Más jó ideje ismerkedek a sütemény sütés mellett a házi péksüti sütéssel.  Most, hogy jön a hűvös idő újra előkaptam ezt a receptet és már sült is egy adag csak úgy spontán ötletként. Igaz a reggeli így 11 órára tolódott, de mindenki megvárta és nem azt láttam, hogy bárki is bánta volna. Hát rajta, legyetek ti is péksüti készítők.

Vanília krémhez: 

tej 2,5dl

tejszín 2,5dl

kristálycukor 10dkg

tojássárgája 4db

keményítő 2evőkanál

1db vaníliarúd, vagy vagy 2cs vaníliamagos vaníliáscukor

Tészta: 

finomliszt 50dkg

kristálycukor 7dkg

tej 2,5-3dl

vaj 8dkg

tojássárgája M-méret 3db

élesztő 2,5dkg

só egy csipet

Amikor kész van 10dkg olvasztott vaj, és fahéjjal kevert kristálycukor.

Elsőnek a vaníliakrémet készítjük el. A tejet és a tejszínt feltesszük melegedni egy lábasban, adjuk hozzá a kikapart vaníliát is ha azzal dolgozunk. Ha vaníliáscukrot használunk akkor azt tegyük a tojássárgájához. A sárgájához adjuk hozzá a cukrot is és egy robotgép segítségével habosítsuk ki, mintha piskótát készítenénk és a legvégén adjuk hozzá a keményítőt is. A tej ha felforrt, lassan öntsük hozzá a habos tojássárgájához, de közben folyamatosan kevergessük, nehogy cukros tejes rántottát készítsünk. Majd öntsük vissza az egészet a lábasba amiben a tej melegedett és lassú tűzön folyamatos kevergetés közben forraljuk fel. Tegyük félre hűlni! Egy TIPP: tegyünk rá sima frissentartó fóliát és óvatosan simogassuk rá a krémünk tetejére, mintha belecsúszott volna közvetlenül a krém tetejére simítsuk. Ez azért jó, mert a krémünk nem bőrösödik be és nem lesz csúnya repedezett vastag réteg rajta. Tegyük félre hűlni.

Tészta: A tejet langyosítsuk fel, tegyük hozzá a cukrot és oldjuk fel benne az élesztőt. Majd tegyük egy meleg helyre,  hogy picit felhabosodjon. A lisztet én egy picit megszoktam mikrózni, de nem a maximum fokozaton és csak óvatosan épp legyen picit langyoskás. Az élesztő imádja a meleget, így a folyamat kicsit hamarabb megindul. Szóval a langyos liszthez adjuk hozzá a tojássárgáját és a sót és a habos tejes élesztőnk két harmadát. Kezdjük el gyúrni, ha úgy látjuk mehet hozzá a maradék élesztős tej is. Ragacsos lágy tésztát fogunk kapni. Ha összeállt a tészta adjuk hozzá a lágy vajat és alaposan dolgozzuk bele. Ha szépen összeszedte magát a tál aljából és kis gombóckává alakult, lisztezzük ki a z edény alját és oldalát, takarjuk le egy fóliával vagy egy kukás zsákkal  és tegyük egy langyos helyre pihenni úgy 1órára. Ha letelt az egy óra ,osszuk a tésztát 10-12 részre kicsit formáljuk gombóccá és takarjuk le megint hagyjuk pihenni 20 percre egy langyos helyen. A következő lépésben sodrófával nyújtsuk ki a gombóckánkat egy kis ovális formára kb. 0,5cm vastagra. Úgy nyújtsuk, hogy a felénk eső rész keskenyebb legyen, inkább hosszú tojás formája legyen a nyújtott tésztának. A tésztát képzeletben osszuk két részre keresztben. A felső fél részt derelye vágóval vagy egy éles késsel vágjunk bele csíkokat, de nem kell átvágni. Az alsó fél részre tegyünk egy kanállal a vanília krémből. De ne tegyük teljesen ki a két végére, mert a végeket picit fel kell hajtani, hogy ne folyjon ki a krém, hajtsunk rajta egyet. Picit nyomkodjuk rá a széleket és egyszerűen tekerjük fel. 

22711069_320687865067378_4040890246383009792_n.jpgTegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és a többi kis gombóckánkkal csináljuk ugyanezt. Ha kész van az összes, akkor tegyük 20percre megint egy langyos helyre letakarva pihenni. A sütőt közben melegítsük fel 180fokra. 

A pihenő idő letelte után tegyük be őket a sütőbe és kb.25-30perc alatt szép pirosra sütjük. Amikor még meleg kenjük meg őket olvasztott vajjal és vagy megszórjuk a fahéjas cukorral jó bőven, vagy ha bírja a kezünk akkor megforgatjuk benne. Nincs más dolgunk, mint egy bögre kakaóval bemajszolni a pocakunkba. Jó étvágyat!

22710350_123100148380291_6817594097964941312_n.jpg

Szólj hozzá