2016. okt 23.

Puha vajkaramella házilag

írta: Hizlalda manufaktura
Puha vajkaramella házilag

img_1898.JPGNincs olyan család ahol legalább egy vajkaramella fan ne lenne. Nálunk anyukám és a bratyóm akiknek nem lehet a pocakját megfelelő mennyiségű vajkaramellával feltölteni. Persze a boltokban egyre nehezebb beszerezni azt a jó kis puha fajtát, hát így kerültem én a házilag készített vajkaramella rejtelmes világába.

Ugyan még nincs meg a tökéletes recept, mert a család omlósan szereti, de ha még nem is omlós csak egyszerűen puha így is elfogy. Én előszeretettel használom süteményekbe, hígabbra főzve bevonóként is használom francia krémes tetejére. 

Hozzávalók:

kristálycukor 25dkg

zsíros tejszín 2,5dl

vaj 5dkg

méz 1evőkanál

A cukrot lassú tűzön karamellizáljuk meg,ne legyen túl sötét erre nagyon figyeljünk. Keverjük hozzá a mézet, húzzuk le a tűzhelyről és adjuk hozzá a vajat és a tejszínt. Itt vigyáznunk kell,mert nagyon felhabosodik! Tegyük vissza a tűzhelyre és lassú tűzön, gyakran kevergetve forraljuk a megfelelő állagúra. Ha bevonóként szeretnénk használni, akkor kb. mártás sűrűségű kell nekünk. Ha pedig családi csemegét szeretnénk belőle, akkor olvasztott csokoládé sűrűség lesz számunkra az ideális. Ebben az esetben zsírpapírral kibélelt tepsibe borítsuk bele, és ha teljesen kihűlt akkor tudjuk darabolni. 

Nagyon fontos, hogy ne felejtsd el kevergetni és itt bizony a torkoskodás súlyos nyelvégéssel jár, ezért muszáj megállni főzésközben a kóstolást. De hidd el megéri! Ha intenzívebben szereted az ízt, akkor lehet jobban karamellizálni, de ezt majd úgyis kitapasztalod, hogy melyik szín árnyalat ami neked jobban bejön :-)

img_1892.JPG

Jó munkát! És kellemes nassolást!

img_1897.JPG

Szólj hozzá