Cukorcsipkét minden csajos tortának!
Csodálva néztem ezeket a remekműveket amikor megláttam őket a tortákon, aztán volt egy alkalom amikor személyesen is láthattam az elkészítést. Nem akartam hinni a szememnek, ennyi??? Ez tényleg ennyi??? Én meg izgalmas kis sci-fi történeteket álmodtam a készítése misztikuma köré.
Hatalmas hatalmas és különleges agyagigény sem kell hozzá, és ha nincs kézügyesség akkor lehet kapni erre a célra kapható szilikon lapokat. Hát hulljon a lepel az én sci-fi csipkémről, ami a végére kiderül, hogy az egyszerű dolgok bizony nagyon nagyszerűek tudnak lenni.
Ami kell hozzá:
porcukor 14 gramm
kukorica keményítő 20 gramm
tojásfehérje por 2 gramm
CMC por 10 gramm
méz vagy glükóz szirup 4 gramm
forró víz 125ml
Ha mézet használsz akkor azt vedd figyelembe hogy teljesen hófehér nem lesz, ilyenkor lehet kapni fehérítő port aminek a neve Titánium dioxid és abból egy picit lehet hozzá adagolni. Ha festeni szeretnéd a csipkédet akkor érdemes a vízbe belemérni és úgy adagolni. Az idegen anyagoktól ne ijedj meg, nagyobb cukrász nagykereskedésekben beszerezhető. Például Békás Kft, vagy csak keres rá a neten sokan árulgatnak ilyesmiket kisebb kiszerelésben, mint ami a nagykerekből beszerezhető.De ha kérdésed van írj bátran, ha tudok segítek!
Elég a rizsából lássunk hozzá a nagy munkához. Mérjük ki az anyagokat. A Vízben oldjuk fel a glükóz szirupot vagy a mézet.Vagy csak rá is tehetjük a por alapú dolgaink tetejére.
Lassan csorgassuk rá a forró vizet és kevergessük folyamatosan, de vigyázzunk mert csomós lehet, majd mint az enyém is, elfotózgattam az időt :-)
De a csomóktól nem kell félni egy kis turmix csodákra képes, vagy egy szűrő amin átpaszírozhatjuk.
A masszán állaga egy zsíros krémre kell, hogy emlékeztessen minket, picit nyúlós, de krém állagú.
Jöhet a forma és egy spakli, vagy habkártya is megteszi.
Egyszerűen rakjunk egy kis krémet a formánkra és mintha kenyeret vajaznánk próbáljuk a forma minden résébe beleszuszakolni a krémet. Ez sok oda-vissza mozdulat lesz.
Egészen addig csináljuk ezt amíg minden rés be van tömve és a réseken kívül nincs máshol krém. Ezt nagyon nagy oda figyeléssel kell csinálni,mert ha sok rajta marad az is megszárad és egy egybefüggő kis hártyát csinál a csipként köré. Ezt sajnos ki kell tapasztalni.
Előmelegített sütőben 90-100 fokon mehet a szárítás, ez kb. 8-10percet vesz igénybe.Függ attól is, hogy milyen vastag a mintánk. Ezt ellenőrizgetni kell. Amikor megfogod és picit megnyomod a formát és úgy elválik a forma falától, hogy nem nyúlik, akkor elkezdődhet a kioperáló művelet.
Kioperáláshoz nem kell szike, csak gyorsan el kell csípni a kis elváló részt és óvatosan kihúzni a formából.
Ha nagyon kiszárítottad eltörhet, ha nagyon nyúlik még akkor még mehet egy picit vissza a sütőbe.
És már kész is :-)
Ha nem flexibilis akkor se ijedj meg, egy benedvesített papír kéztörlőre fektesd egy picit és vissza fog puhulni.
A tortára nagyon egyszerű felrakni, benedvesíted egy picit a helyét és csak oda nyomkodod.
Aki ügyes, az zsírpapírra készíthet saját mintát és azt szárítja ki. A csipke száraz helyen akár 1 hétig is eláll, de hűtőben tovább is, csak figyeljünk a levegő nedvesség tartalmára.
Kápráztató csajos tortákat nektek :-) !