2015. máj 14.

Cukorcsipkét minden csajos tortának!

írta: Hizlalda manufaktura
Cukorcsipkét minden csajos tortának!

71ea973b202eb227b87ff9fd7bf78b32.jpgCsodálva néztem ezeket a remekműveket amikor megláttam őket a tortákon, aztán volt egy alkalom amikor személyesen is láthattam az elkészítést. Nem akartam hinni a szememnek, ennyi??? Ez tényleg ennyi??? Én meg izgalmas kis sci-fi történeteket álmodtam a készítése misztikuma köré.

Hatalmas hatalmas és különleges agyagigény sem kell hozzá, és ha nincs kézügyesség akkor lehet kapni erre a célra kapható szilikon lapokat. Hát hulljon a lepel az én sci-fi csipkémről, ami a végére kiderül, hogy az egyszerű dolgok bizony nagyon nagyszerűek tudnak lenni.

Ami kell hozzá:

porcukor 14 gramm

kukorica keményítő 20 gramm

tojásfehérje por 2 gramm

CMC por 10 gramm

méz vagy glükóz szirup 4 gramm

forró víz 125ml

Ha mézet használsz akkor azt vedd figyelembe hogy teljesen hófehér nem lesz, ilyenkor lehet kapni fehérítő port aminek a neve Titánium dioxid és abból egy picit lehet hozzá adagolni. Ha festeni szeretnéd a csipkédet akkor érdemes a vízbe belemérni és úgy adagolni. Az idegen anyagoktól ne ijedj meg, nagyobb cukrász nagykereskedésekben beszerezhető. Például Békás Kft, vagy csak keres rá a neten sokan árulgatnak ilyesmiket kisebb kiszerelésben, mint ami a nagykerekből beszerezhető.De ha kérdésed van írj bátran, ha tudok segítek!

Elég a rizsából lássunk hozzá a nagy munkához. Mérjük ki az anyagokat. A Vízben oldjuk fel a glükóz szirupot vagy a mézet.Vagy csak rá is tehetjük a por alapú dolgaink tetejére.

img_0824.JPG

 Lassan csorgassuk rá a forró vizet és kevergessük folyamatosan, de vigyázzunk mert csomós lehet, majd mint az enyém is, elfotózgattam az időt :-)

img_0826.JPG

De a csomóktól nem kell félni egy kis turmix csodákra képes, vagy egy szűrő amin átpaszírozhatjuk.

img_0828.JPG

 A masszán állaga egy zsíros krémre kell, hogy emlékeztessen minket, picit nyúlós, de krém állagú.

Jöhet a forma és egy spakli, vagy habkártya is megteszi.

Egyszerűen rakjunk egy kis krémet a formánkra és mintha kenyeret vajaznánk próbáljuk a forma minden résébe beleszuszakolni a krémet. Ez sok oda-vissza mozdulat lesz.

img_0832.JPG

 img_0834.JPGEgészen addig csináljuk ezt amíg minden rés be van tömve és a réseken kívül nincs máshol krém. Ezt nagyon nagy oda figyeléssel kell csinálni,mert ha sok rajta marad az is megszárad és egy egybefüggő kis hártyát csinál a csipként köré. Ezt sajnos ki kell tapasztalni.

img_0835.JPGElőmelegített sütőben 90-100 fokon mehet a szárítás, ez kb. 8-10percet vesz igénybe.Függ attól is, hogy milyen vastag a mintánk. Ezt ellenőrizgetni kell. Amikor megfogod és picit megnyomod a formát és úgy elválik a forma falától, hogy nem nyúlik, akkor elkezdődhet a kioperáló művelet.

img_0838.JPGKioperáláshoz nem kell szike, csak gyorsan el kell csípni a kis elváló részt és óvatosan kihúzni a formából.

Ha nagyon kiszárítottad eltörhet, ha nagyon nyúlik még akkor még mehet egy picit vissza a sütőbe.

img_0839.JPG

És már kész is :-)

Ha nem flexibilis akkor se ijedj meg, egy benedvesített papír kéztörlőre fektesd  egy picit és vissza fog puhulni.

A tortára nagyon egyszerű felrakni, benedvesíted egy picit a helyét és csak oda nyomkodod.

Aki ügyes, az zsírpapírra készíthet saját mintát és azt szárítja ki. A csipke száraz helyen akár 1 hétig is eláll, de hűtőben tovább is, csak figyeljünk a levegő nedvesség tartalmára.

img_0840.JPG

Kápráztató csajos tortákat nektek :-) !

 

Szólj hozzá